Lani 10. februarja zvečer je po popivanju v lokalu pri kranjski ledni dvorani župan Boštjan Trilar sedel v občinskega golfa in se v Stražišču v neposredni bližini doma na nasprotnem voznem pasu zaletel v kombi. Voznik kombija je bil lažje poškodovan, župan pa je po nesreči obkladal policiste z mucki in bil žaljiv tudi do reševalcev. Odklonil je preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali in kasneje odpeljali na odvzem krvi. Količina alkohola v krvi je bila visoko nad dovoljeno. Zdaj je okrajno sodišče s kaznovalnim nalogom odredilo: Trilar mora plačati 5600 evrov denarne kazni in 18 mesecev ne sme voziti motornih vozil kategorije B. Od Boštjana Trilarja smo želeli včeraj popoldne tudi pojasnilo o tem, ali bo moral ponovno opravljati vozniški izpit, a se ni odzval. Tega ukrepa ni zaznati niti v povzetku sodne odločitve. Policijski strokovnjak za promet, ki želi ostati anonimen, je bil začuden, če do tega ne bo prišlo, ker so s takim ukrepom kaznovani vsi vozniki, ki zberejo 18 kazenskih točk, kar prinese tudi vožnja v pijanem stanju. Vsekakor pa je prepoved vožnje za leto in pol stroga kazen, ki naj bi bila v sodni praksi povezana s tem, da je kaznovani že prej morda kršil predpise ali pa je bila njegova kršitev posebej hude narave.

Župan Kranja se na kazen ni odzval osebno, pač pa je javnost prejela obvestilo »v imenu MO Kranj«. V njem piše, da se Trilar na kazen ne bo pritožil, bo pa zaprosil za obročno odplačevanje denarne kazni. Zaradi izrečene kazni pa bo za službene vožnje zdaj uporabljal občinsko vozilo s službenim voznikom. Z občine so še sporočili, da bo zasebno vozil kolo, motorno kolo ter uporabljal javni prevoz. Omeniti velja, da je po nesreči iz svojega žepa poravnal materialno škodo na vozilih in opravljal tudi prostovoljno humanitarno delo.

Izmikanje kot del politike

Županu Kranja je po nesreči izrekla nezaupnico tudi kranjska politika s sklepom mestnega sveta, ki ga je Trilar komentiral, da je nesrečo zakrivil kot občan zunaj delovnega časa, kot župan pa dobro dela. Odgovornosti, ki jo je kot predlagatelj predvidel s sprejetim odlokom o kodeksu ravnanja političnih funkcionarjev, Boštjan Trilar ni želel prevzeti. Zato je častno razsodišče, sestavljeno iz zglednih Kranjčank in Kranjčanov, protestno odstopilo, saj ni upošteval sklepa, naj razmisli o odstopu. Poudariti je treba, da je bila prav etika v politiki nosilna tema njegove kandidature, ker je na tak način želel prikazati različnost od dejanj in ravnanj prejšnjega župana Mohorja Bogataja. Če torej dosledno sledimo sporočilu za javnost, tudi včeraj kranjski župan osebno ni zavzel stališča do končanja sodne plati njegovega početja, ki je sicer v njegovi občini kot širše po Sloveniji doživelo hude javne obsodbe.