Za skalp Kielc s 33:28 so bili najzaslužnejši bodoči član Barcelone Jure Dolenec, v Argentini rojeni naturalizirani Španec Diego Simonet (oba po osem zadetkov) in Francoz Ludovic Fabregas (6), ki so skupaj dosegli kar dve tretjini vseh zadetkov za Montpellier. A medtem ko je evropska zveza EHF izbrala Simoneta in Fabregasa v idealno sedmerico prvih tekem osmine finala, je Dolenec nezasluženo ostal brez nje. A Škofjeločan se lahko tolaži s tem, da ga je EHF izbral za najboljšega desnega zunanjega igralca v spodnjem domu lige prvakov (skupini C in D), da je z 68 zadetki trenutno 15. strelec tekmovanja, na nedavni četrtfinalni tekmi francoskega pokala je k zmagi proti Aixu z 32:27 prispeval kar 14 zadetkov, na ligaškem derbiju s Toulousom pa osem.

Obračun bratov Skube

Pri Montpellieru je proti Kielcam strelska statistika Miha Žvižeja – po sezoni odhaja v danski klub Ribe-Esbjerg, s katerim je podpisal dveletno pogodbo – ostala prazna, Vid Kavtičnik pa okreva po operaciji kolena. Kielce, pri katerih Uroš Zorman in Dean Bombač (EHF je njegov zadetek izbral za najlepšega v osmini finala, za drugega pa gol Veszpremovega igralca Gašperja Marguča) nista izstopala, so po delnem izidu 5:1 dobile prvi polčas s 16:14. A v drugem je sledil padec, po katerem je vprašljivo napredovanje v četrtfinale. »Sami smo podarili zmago Montpellieru. V prvem polčasu smo imeli nadzor nad igro, v drugem pa smo padali iz napake v napako in na koncu visoko izgubili,« je priznal Talant Dušebajev, trener Kielc, ki se mu po slabih predstavah v Evropi zelo trese stolček.

Za slovenske ljubitelje rokometa je bil zanimiv tudi dvoboj na Danskem, kjer sta se pomerila brata Skube: Sebastian (Bjerringbro-Silkeborg) in Staš (Pick Szeged). »Bratski obračuni so vedno nekaj posebnega, še posebno na tako visoki ravni. Najini domači so morali sprejeti dejstvo, da bo eden od naju izgubil, drugi pa zmagal,« je pred tekmo dejal starejši brat Sebastian Skube. Po njej je bil prav 30-letni Sebastian (dosegel je tri zadetke) tisti, ki je izgubil (24:26), čeprav so gostitelji ob polčasu vodili kar s 13:8. Staš je k zmagi Madžarov prispeval štiri gole, slovenske barve v Pickovem dresu sta branila še Mario Šoštarič in Matej Gaber, Urhu Kastelicu pa EHF ni dovolil igranja za klub iz Szegeda v evropski ligi prvakov, ker je februarja še igral za Maribor.

Kontrec zapravil izenačenje

Še več Slovencev – kar pet – je zaigralo na tekmi Zagreb – Veszprem (22:23): trije na hrvaški strani (Matevž Skok, Darko Cingesar, David Miklavčič) in dva na madžarski (Gašper Marguč, Dragan Gajić), medtem ko Blaž Blagotinšek spet ni bil med 16 izbranci podprvaka Evrope. Pred 12.250 gledalci v zagrebški Areni gostiteljem, ki so letos prvič po 16 letih premagali Veszprem, ni uspelo ponoviti uspeha iz lige Seha. Madžari so vodili že z 21:16, vendar se je Zagreb približal le na minus ena (22:23). Za zadnji napad je imel Veszprem 45 sekund, a mu je Zlatko Horvat ukradel žogo in jo podal Tinu Kontrecu, ki pa je tik pred zadnjim znakom sirene zapravil protinapad za izenačenje, saj je zadel vratnico. »Nisem zadovoljen, saj smo bili boljši in bi morala biti končna razlika v našo korist precej višja. Sami smo si zapletli življenje, namesto da bi si že v Zagrebu priigrali četrtfinale,« je ocenil Veszpremov trener Xavier Sabate. Španca bo na Veszpremovi klopi v novi sezoni zamenjal Ljubomir Vranješ, zdajšnji trener Flensburga, ki je gostoval v Belorusiji in tesno premagal Meškov Brest s 26:25.

Osmina finala, prve tekme: Zagreb – Veszprem 22:23 (10:12, Cingesar in Miklavčič po 1, Skok branil za Zagreb; Marguč 4, Gajić 3, Blagotinšek ni igral za Veszprem), Nantes – PSG 26:26 (15:14; Škof branil za PSG), Montpellier – Kielce 33:28 (14:16, Dolenec 8, M. Žvižej 0, Kavtičnik ni igral za Montpellier; Bombač 2, Zorman 1 za Kielce), Bjerringbro-Silkeborg – Pick Szeged 24:26 (13:8, Seb. Skube 3 za Silkeborg; St. Skube 4, Šoštarič 1, Gaber 0 za Pick), Meškov Brest – Flensburg 25:26 (13:15, S. Razgor 0 za Meškov), Kiel – Rhein Neckar 24:25 (10:12).