Potem ko je bila prejšnja sezona svetovnega pokala od začetka do konca v znamenju Petra Prevca s postavljanjem novih mejnikov z rekordi, so pravkar končano zaznamovali trije tekmovalci, vsak v svojem časovnem obdobju. Prvi del do novoletne turneje je bil v znamenju 17-letnega Domna Prevca s štirimi zmagami, zato je kot nosilec rumene majice prišel na novoletno turnejo kot prvi favorit. Na prvem vrhuncu letošnje sezone ni bil več na tako visoki ravni, ker je moral zamenjati uničene skakalne čevlje in je seveda potreboval kar nekaj časa, da se je v njih znova počutil udobno. Domen je v sezoni 2015/16 izpuščal tekme na oddaljenih prizoriščih in letalnicah, zato je imel dovolj časa za obnovitev moči, v pravkar končani pa je hodil s tekme na tekmo. Odlično je prestal krst na letalnicah, potem ko je bilo trenerja Gorana Janusa pred in med prvim poletom Domna v Oberstdorfu strah kot še nikdar v dosedanji karieri.

Po Domnu Prevcu je v ospredje stopil Poljak Kamil Stoch, ki je postal skupni zmagovalec novoletne turneje. Letel je na valu štirih zaporednih zmag, saj je po slavju v Bischofshofnu dobil vse tri tekme na domačih tleh v Wisli in Zakopanah. Tedaj je vse kazalo, da bo glede na formo in izkušnje brez težav osvojil veliki kristalni globus. Ob veliki premoči Stocha je večina pozabila na zdravstven težave Avstrijca Stefana Krafta, ki je sredi novoletne turneje zbolel, potem ko se je nalezel virusa od sostanovalca Michaela Hayböcka. Medtem ko je Hayböck izpustil kaotično tekmo v vetru z eno serijo Innsbrucku, je Kraft tekmovala bolan, saj je bil po zmagi v Oberstdorfu in tretjem mestu v Garmischu favorit za skupno zmago, izteklo pa se je z 18. in 25. mestom.

Vodstvo avstrijske reprezentance je tedaj pravilno ukrepalo, da je namesto na tekmi v Zakopane odšel na počitek in trening. Ko se je vrnil, je hitro ujel vrhunsko formo in jo dvigoval vse do zadnjega poleta v Planici. Od tedaj je na 12 tekmah svetovnega pokala zbral kar šest zmag. Postal je dvakratni svetovni prvak na šampionatu v Lahtiju in prispeval levji delež k srebrni kolajni na tekmi mešanih ekip ter bronastemu odličju na moštveni tekmi. V velikem slogu je dobil prvo norveško turnejo in v Vikersundu postavil svetovni rekord v letenju na smučeh 253,5 metra. V Planici je z zmagama le še potrdil, da je bil številka ena v sezoni v skupnem seštevku, posebnem točkovanju poletov in rušenju rekordov.

Kraft je prototip skakalca letalca za rekordne polete. Njegova tehnika v zadnjem delu leta je takšna, da se plazi ob doskočišču, podobno kot Slovenca Peter Prevc in Robert Kranjec, ko sta v vrhunski formi. Prav zaradi tehnike, ker pristajata z večje višine, Stoch in Nemec Andreas Wellinger težko ostaneta na nogah ob rekordnih daljavah. Ko je Kraft v Planici letel do 251 metrov, je bilo opazno, da je bil kar malce presenečen, kako daleč ga nese, zato so strokovnjaki prepričani, da je v zadnjem delu celo skrajševal polet.

Svetovnega pokala ne obvladuje le Avstrijec Kraft, ampak tudi avstrijski trenerji, proti katerim je osamljeni bojevnik slovenski selektor Goran Janus. Na čelu najboljših štirih reprezentanc so Avstrijci. Poljake je do prve zmage v pokalu narodov že v prvi sezoni selektorja popeljal Stefan Horngacher, Avstrijce od leta 2014 vodi Beljačan Heinz Kuttin, Nemce že od leta 2008 Werner Schuster, Norvežane pa od leta 2011 Alexander Stöckl.