Slovenski nogometaši so po porazni predstavi na Škotskem zapravili ugodno izhodišče pred drugo polovico kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija. Neodločna in nezrela igra brez ustvarjene resne priložnosti za zadetek je razočarala slovensko javnost, ki si je od gostovanja v Glasgowu obetala vsaj točko.

Odločilna tekma na Slovaškem?

Slovenija je na petih tekmah zbrala le osem točk in dosegla vsega štiri zadetke, kar jo uvršča med najmanj učinkovite evropske reprezentance. Selektor Srečko Katanec je pravilno ugotovil, da je vlak za neposredno uvrstitev na ruski šampionat že odpeljal, Slovenija pa bo morala v nadaljevanju kvalifikacij v boju za drugo mesto pokazati bistveno več kot doslej. Morda bo o potniku v dodatne kvalifikacije odločalo septembrsko gostovanje na Slovaškem, analiza nedeljskega poraza na Škotskem pa bi morala Katancu odpreti oči pri selekciji igralskega kadra, v kateri ni prostora za nogometaše brez urejenega klubskega statusa.

Slovenija si je v Glasgowu veliko obetala tudi zaradi vrnitve vodilnega igralca Bayerja Kevina Kampla, vendar mu igra znova ni stekla. Katanec je imel v obrambi boljše rešitve, a je enega najbolj vročih slovenskih branilcev ta hip Miho Mevljo pozabil na klopi in raje zaupal Miralu Samardžiću, ki je pri škotskem golu naivno zaplaval v prazno. Neusklajena slovenska postavitev je motivirani škotski vrsti omogočala enostavne prodore po bokih, kjer sta Bojan Jokić in Aljaž Struna izgubljala dvoboj za dvobojem. Vezista Reneja Krhina so že po uri igre grabili krči, ker je v španski ligi za Granado v šestih mesecih odigral le eno tekmo, Valter Birsa je grešil pri predložkih, Josip Iličić ni razigraval, Roman Bezjak je pri edinem slovenskem strelu v okvir škotskih vrat nastreljal vratarja Craiga Gordona v prsi, nemara je ob vratarju Janu Oblaku še največ pokazal Jasmin Kurtić.

Glasgow odprl nova vprašanja

Po gostovanju na Škotskem so se v slovensko vrsto znova naselili dvomi, ki pod Katančevim vodstvom nočejo izginiti. Njegov predhodnik Bojan Prašnikar se sprašuje, kam je izginil duh izpred šestih mesecev, ko je Slovenija osvojila štiri točke proti Slovaški in Angliji. »Smo takrat analizirali, zakaj smo bili uspešni? Ugotovimo lahko, da vmesnega obdobja nismo pravilno izkoristili, saj sta bila rezultat in igra na Škotskem slaba. Znova smo na razpotju, spet je odprtih veliko vprašanj. Slovenija je v nedeljo resnično delovala ubogo. Moštvo je bilo odrezano od igre proti tekmecu, ki po nekaterih ocenah ne bi smel biti tako superioren. Ne bo dovolj, če bomo rekli, da smo bili slabi, ampak moramo poiskati globlje razloge. Verjetno niso krive le vesoljske sile,« je komentiral Bojan Prašnikar in meril na energijske prijeme, ki jih je Katanec vnesel v reprezentanco.

Naš sogovornik ocenjuje, da pričakovanja javnosti do nogometne reprezentance niso previsoka, saj je Slovenija še nedavno povzročala preglavice favorizirani velesili Angliji. »Razumljivo je, da so navijači pričakovali veliko od gostovanja na Škotskem. Preveč nogometašev je odpovedalo, zato se je treba vprašati, koliko komunikacije je bilo med selektorjem in temi igralci v zadnjega pol leta. Januarja smo z rezervno postavo odšli na arabsko turnejo, vendar s tem nismo nič dosegli. Dobili smo le dva nova reprezentanta iz Domžal,« je bil piker Prašnikar, ki opozarja na vse slabše razmere za razvoj nogometašev v prvi slovenski ligi, saj obetavni igralci ne dobivajo toliko priložnosti kot nekoč.

Slovenijo v nadaljevanju kvalifikacijah za svetovno prvenstvo najprej čaka domača junijska preizkušnja z Malto, na kateri bosta manjkala kaznovana Boštjan Cesar in Valter Birsa. »Bomo Malto res premagali? Tekma bo na sporedu v neugodnem terminu, ko bodo reprezentanti že tri tedne na klubskem dopustu,« opominja Prašnikar.