Pogreznjena postelja je postavljena na isto raven s tlemi ali pa je umeščena v pod. V prvem primeru postavimo na tla tanko podlago za vzmetnico, v drugem pa so tla dvignjena, medtem ko je ležišče umeščeno v vdolbino z močnim okvirjem. Morda je nekoliko neobičajno, a takšna postavitev ima svoje prednosti.

Vizualna ločitev od drugih delov sobe

Največja je, da takšne postelje na videz ne zavzemajo toliko prostora kot klasične. Pogreznjene postelje niso več glavni kos pohištva v spalnici in ne pritegnejo toliko pozornosti, tako da je prostor odprt in prostran. Prednost je tudi, da je mogoče posteljo vizualno ločiti od drugih delov sobe, kar je pomembno v majhnih stanovanjih, še zlasti garsonjerah. Tudi otroci so nad tako umeščeno posteljo v otroških sobah navdušeni, saj imajo več prostora za igro, v katero lahko vključijo tudi ležišče.

Po navdihu tradicionalnih japonskih ležišč

Pogreznjene postelje se navdihujejo po tradicionalnih japonskih ležiščih, vendar jih z njimi ne moremo poistovetiti. Tradicionalne postelje z Daljnega vzhoda poznamo pod imenom futon, ki je vrsta vzmetnice, na kateri spimo brez podnic, običajno zgolj na tleh. Tradicionalni japonski futon sestavljajo jedro ležišča (šikibuton), podpora ležišča (kakebuton) in vzglavnik (makura), ki so običajno polnjeni z bombažno vato. Čeprav obstaja na trgu vrsta različic tega ležišča, se predvsem po udobnosti močno razlikujejo od klasičnega futona.

Funkcionalne potopljene dnevne sobe

Zamisel za potopljene dele stanovanja izhaja iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, višek priljubljenosti pa so doživeli konec šestdesetih in v sedemdesetih letih. Del dnevne sobe s sedežno garnituro in klubsko mizico je bil za stopnico ali dve nižje od ravni prostora, to pa je omogočilo razbitje monotonosti interjerja in oblikovanje zasebnega kotička, ki pušča prostor odprt in zračen. Vrhunski notranji oblikovalci so status neokusnih in kičastih pogreznjenih sedišč v nočnih klubih povzdignili do funkcionalnih prostorov, v katerih sta uspešno združeni oblika in uporabnost.

Vir: www.dominfo.ba