Ko je les obrabljen in so stopnice obtolčene ali ko je ograja evidentno doživela boljše čase, je skrajni čas, da izboljšate dotrajano podobo stopnišča. Predstavljamo vam nekaj idej, kako ga poživite z barvami, ploščicami, tapetami …

Okrasni poudarki

Stopnišče in z njim veža dobita mnogo lepši videz, če spodnji del stopnic pobarvate. Enotna barva je čisto v redu, a zakaj ne bi šli še korak dlje in uporabili kontrastne odtenke? Ali pa morda vzorec ombre? Površine lahko okrasite tudi s številkami, abecedo in izreki, ki vas navdihujejo, ali pa jih pobarvate z barvo, po kateri lahko pišete s kredo. Pomislite – instantni umetniški center za vaše otroke!

Tapete ali ploščice

Ostanki tapet zadnjega prenovitvenega projekta morda niso dovolj, da bi z njimi prekrili še goli zid v stranišču, omejeno količino le-teh pa lahko koristno uporabite tako, da z njimi prekrijete podnožje stopnic. Če želite, jih zaščitite z akrilnim steklom. Enako velja za okrasne ploščice, ki so vam ostale po obnovi kuhinje ali kopalnice. Bonus: večina ploščic prenese vsakodnevno obrabo (in morebitne nehotene brce) med hojo po stopnicah.

Preproga ali talna obloga

Lesene stopnice je pravi greh skrivati, saj les deluje lepo tako v klasičnem kot modernem interjerju. A če so dotrajane, družinski proračun pa prenove trenutno ne dopušča, jih lahko prekrijete s talno oblogo ali preprogo. Najbolje je izbrati nevtralne barve in vzorce, denimo oblogo iz sisala, če pa ste pristaš nekoliko bolj individualnega izraza, se odločite za drzen tekač v živahni barvi ali živalskem vzorcu – takšnega, ki ga sicer ne bi imeli v dnevni sobi ali jedilnici.

Niša za shranjevanje

Pod stopniščem nam največkrat ostane prazen prostor, ki pa ga lahko koristno uporabimo za shranjevanje. Tja postavimo omarice, v katerih spravljamo športno opremo, vinske steklenice, sezonsko dekoracijo, škatle z družinskimi fotoalbumi, obutev itd. Ena izmed možnosti je tudi, da si pod stopnicami uredimo prostorček za domačo pisarno, šivalnico ali ročna dela. Tako je prostor kar najbolje izkoriščen, namesto da bi na tisto mesto postavili zgolj stol, ki ne služi svojemu namenu, ali tja samo odmetavali odvečne stvari.

Posodobljena ograja

Če ima vaše stopnišče navadno staro leseno ograjo, je morda čas, da jo zamenjate, še posebno, če ni več trdna. Naj vas ne bo strah spremembe, saj lahko novi slog le z manjšo investicijo izboljša podobo veže ali predsobe. Pri tem upoštevajte, kako je stanovanje urejeno, in izberite ustrezen material – železo, jeklo, jeklenice ali steklo.

Vir: www.realtor.com