Preiskovalci so po obsežni preiskavi, ki je vključevala pogovore z okoli 3500 pričami, racije in preiskave več kot dvajsetih naslovov ter aretacije in zaslišanja enajstih oseb, od katerih sta priprti samo še dve, ocenili, da je napadalec verjetno deloval povsem sam, dodali pa, da njegovi motivi morda nikoli ne bodo znani. Ta napad si lasti Islamska država, ki ga je razglasila za svojega »vojaka«, ki naj bi se odzval na njen razvpit poziv pristašem po svetu, naj »ubijajo s kamni, noži in avtomobili«. Policija je včeraj tudi sporočila, da ni obveščevalnih podatkov, ki bi kazali na to, da se obetajo novi napadi.

Napad je trajal 82 sekund

Zdi se neverjetno, vendar je napad, ki se je začel, ko je Masood v sredo sredi popoldneva z avtom zapeljal na Westminstrski most, na katerem je bilo takrat okoli tisoč domačinov in turistov, in končal pred Westminstrsko parlamentarno palačo, trajal vsega 82 sekund. Začel se je osem sekund po drugi uri in štiridesetih minutah. Pol minute kasneje (14:40:38) se je zaletel v ograjo Westmintrske palače. Avto je zapustil 13 sekund kasneje (14:40:51). 41 sekund kasneje (14:41:30), potem ko je s kuhinjskim nožem smrtno ranil 48-letnega neoboroženega policista Keitha Palmerja (pri policiji je bil 15 let, prej je bil poklicni vojak), so ga ustrelili oboroženi policisti, ki so pristojni za varovanje obrambnega ministra Michaela Fallona. Prvi klic o napadu je policija na urgentno številko 999 dobila 8 sekund po tistem, ko se je napadalec z avtom zaletel v ograjo parlamentarne palače (14:40:59). Napadalec je z avtom na mostu pokosil več kot petdeset oseb, od katerih sta dve umrli na mostu, ena pa kasneje v bolnišnici, z nožem pa je pred vhodom v parlament, namenjen vozilom, smrtno ranil policista Palmerja, ki je bil brez zaščitnega brezrokavnika, preden so ga smrtno ranili trije do štirje streli oboroženih policistov.

Psihopat in nasilnež

Vsi, ki so napadalca ali poznali ali srečali v dneh pred napadom, vsaj tisti, ki so o njem govorili medijem, ga opisujejo kot urejenega in nasmejanega šarmerja, kar kaže na to, da je bil predvsem psihopat. Ključne nove podrobnosti o njem so, da je bil najmanj dvakrat v zaporu zaradi kriminala, nasilja in nožev ter da je bil leta 2005 in v letih 2008/2009 v Savdski Arabiji, kjer naj bi poučeval angleščino. Vse kaže, da se je v zaporu pomuslimanil in radikaliziral, v Savdski Arabiji pa prelevil v islamskega fanatika. Prava uganka pa je, kako je mogoče, da sta se policija in varnostna služba MI5, ki sta ga dobro poznali, nehali zanimati zanj, čeprav je po drugi strani res, da nadzirata več kot dva tisoč potencialnih teroristov.

Veliko je ugibanja o tem, s kom in o čem se je napadalec s svojega mobilnega telefona dopisoval prek aplikacije whatsapp samo dve minuti prej, preden je zapeljal na Westminstrski most. Po trditvah medijev je dobival sporočila in celo poslal sporočilo. To naj bi pomenilo, da vendarle ni deloval povsem sam. Notranja ministrica Amber Rudd je včeraj na televiziji precej jezno dejala, da za teroriste ne bi smelo biti nobenih skrivališč, in dodala, da »moramo poskrbeti za to, da Whatsapp in številne podobne družbe ne morejo dajati skrivnih krajev za medsebojno komuniciranje teroristov«.