V želji po bolj zanimivih in konkurenčnih dirkah so bile pred novo sezono formule 1 vpeljane številne novosti tako na področju pravil kot dirkalnikov. Sodeč po uvodni dirki na VN Avstralije so spremembe dosegle svoj namen, saj na najvišjo stopničko tokrat ni stopil kateri od Mercedesovih dirkačev, temveč so se zmage – svoje prve po 18 mesecih – veselili pri Ferrariju.

Za moštvo iz Maranella je bila to sploh prva zmaga na stezi v Albert Parku po uspehu Kimija Räikkönena pred desetimi leti. Zanjo je poskrbel Sebastian Vettel, ki je na vrhu zmagovalnega odra stal prvič po VN Singapurja leta 2015. Za Nemca je bila to sicer že 43. zmaga v karieri, s čimer se je na lestvici najboljših voznikov v zgodovini formule 1 še oddaljil od legendarnega Brazilca Ayertona Senne (41 zmag), obenem pa napravil korak bliže Alainu Prostu, ki z 51 zmagami zaseda tretje mesto.

Da je Ferrari v Avstralijo pripotoval s hitrima dirkalnikoma, s katerima utegne v nadaljevanju sezone mešati štrene obema Mercedesovima voznikoma, je postalo jasno na sobotnih kvalifikacijah. Zmagovalec slednjih je bil sicer z rekordom steze (1:22,188) drugouvrščeni voznik srebrnih puščic Lewis Hamilton, a je Vettel za Britancem zaostal le za 27 stotink in si privozil drugi startni položaj.

Nekdanji dirkač Red Bulla je korak s trikratnim svetovnim prvakom obdržal tudi v začetnih krogih dirke, ko je vozil z dobro sekundo zaostanka, s tem pa tekmeca že v 18. krogu prisilil v zgodnji obisk boksov. To je bil tudi ključni trenutek dirke, saj se je Hamilton po postanku na progo vrnil na peto mesto, kar je močno ujezilo njegovega šefa Tota Wolffa, ki je od razburjenja začel udrihati po bližnji mizi. Njegove nervoze se je v nadaljevanju nalezel tudi Hamilton, ki je obstal za voznikom Red Bulla Maxom Verstappnom. »To je kritičen trenutek dirke, moraš prehiteti Verstappna,« so svojemu vozniku prek radijske zveze sporočali Mercedesovi inženirji, ta pa jim je zabrusil: »Ne vem, kaj pričakujete od mene!«

Je pa zato obisk mehanikov precej bolje uspel Vettlu, ki je v bokse zapeljal pet krogov pozneje, v dirko pa se vrnil tik pred Verstappnom in Hamiltonom. Devetindvajsetletniku se je tako odprla prosta pot do zmage, kar je tudi izkoristil in z dovolj trdno prednostjo desetih sekund v cilj pripeljal kot prvi. »Imel sem nekaj sreče, ko sem se vračal iz boksov, Lewis pa je obtičal v prometu,« je po svoji drugi zmagi v Melbournu, prvič je bil tu najboljši leta 2011, dejal Sebastian Vettel in dodal: »Mislim, da je bolid fantastičen. Zmaga je velika nagrada za celotno moštvo, ki si je sedaj močno oddahnilo. V zadnjih 12 mesecih je bilo veliko vzponov in padcev, a glavna razlika je, da smo sestavili fantastičen dirkalnik. A to je šele začetek sezone.«

Čeprav so pri Mercedesu ostali brez zmage, pa se lahko tolažijo vsaj z ekipnim uspehom, saj je tretje mesto zasedel novinec v njihovih vrstah, Finec Valtteri Bottas. »Ne morem trditi, da sem vesel, vendar je treba stvari postaviti v perspektivo. Po vseh spremembah, ki so letos doletele formulo 1, smo bili zelo blizu zmagi. Je kar nekaj stvari, na katere smo lahko zelo ponosni,« optimizem ni zapustil Lewisa Hamiltona.

Karavano najhitrejšega športa na svetu naslednja preizkušnja čaka že čez 14 dni, ko se bodo pomerili na veliki nagradi Kitajske v Šanghaju.