Duh rimske izjave po navedbah evropskih virov najbolje ponazarjajo sklepne besede: »Združili smo se, da bi nam bilo bolje. Evropa je naša skupna prihodnost.«

Eno osrednjih vprašanj pri pripravi izjave je bila opredelitev do koncepta Evrope več hitrosti, s katerim želijo zahodne članice zagotoviti prožnejšo in učinkovitejšo unijo ter s tem njen obstoj, v vzhodnih pa vzbuja strah pred drugorazredno obravnavo in izključenostjo.

Cerar: V Evropi ne sme prevladati strah

V Evropi kljub resnim izzivom ne sme prevladati strah pred populizmom in protekcionizmom, ne smemo dovoliti, da bi nas strah zavrl v iskanju priložnosti za mlade in za razvoj, je v Rimu poudaril premier Miro Cerar. Rimska izjava po njegovi oceni verjetno ni dovolj ambiciozna, je pa izraz realnosti, izraža pa zavedanje, da je Evropa v 60 letih postala zgodba o uspehu, saj še nikoli zgodovini ni bilo toliko svoboščin, pravic in demokracije, še nikoli nismo živeli brez meja in predvsem v miru.

Vrh so pospremile demonstracije zagovornikov EU, v središču Rima se zbralo več sto ljudi z zastavicami EU v rokah. Za danes je napovedanih še šest shodov oziroma protestov, ki naj bi se jih udeležilo okoli 25.000 ljudi.