Kongres stranke se je končal s posebno molitvijo, potekal pa je v Jurjevi dvorani tik ob cerkvi v Stari Loki. Od 124 prisotnih delegatov iz vse Slovenija so z večino v duhu nekdanjih socialističnih diktatorjev soglasno izvolili prvega predsednika Aleša Primca, podpredsednica Metka Zevnik pa je prejela glas manj, ker »se je nekdo zmotil«, kot je duhovito dodal novi predsednik. Slednji je v prvem govoru jasno opredelil cilje nove stranke oziroma vlade, ki bo nastala po volitvah naslednje leto. Ker Sloveniji grozi izumrtje prebivalstva, si bodo v prvem mandatu prizadevali za vsaj 25. 000 novorojenčkov letno, v drugem pa število povečali na 30.000. To pa je po Primčevih besedah mogoče le z višjimi plačami, ki so prav tako eden od ciljev stranke, ki želi povezave in se zavzema za nenasilno politiko. Ker so na kongresu z zelenimi kartončki sprejemali sklepe z res absolutno podporo, je bil tudi poziv, da z rdečimi kartoni nagradijo sedanjo vladajočo politiko, nagrajen z rdečimi kartoni delegatov. Metka Zevnik je kot nova podpredsednica poudarila, da si bodo prizadevali, da so v družini oče, mati in otrok in ne »kar neki starši«. Na Dnevnikovo vprašanje, kateri ministrski položaj bi sprejela v vladi, kjer bi sodelovala njena stranka, se je odločila za »ministrstvo za družino«. Sicer pa se Aleš Primc po izvolitvi ni mogel opredeliti, kdo od obstoječih politikov mu bo čestital, želi si pa sodelovati z vsemi. Je pa jasno poudaril, da je nova stranka odgovor na dosedanje dogajanje z zmagami na treh referendumih in delovanjem v prid družine in otrok ter bil znova kritičen do obstoječega družinskega zakonika. Da pa ne gre več le za gibanje z ožjimi cilji, je bilo mogoče razbrati iz povedanega o različnih problemih – od okolja do zunanje politike.

Od dveh mesecev do…

Na kongresu ni bilo opaziti veliko politikov drugih strank, kot gost pa je bil prisoten nekdanji poslanec Andrej Magajna, ki je namignil na možno pred- ali povolilno sodelovanje krščanskih socialistov in nove stranke, povezava naj bi bilo delo Janeza Evangelista Kreka. Sicer pa je bilo med delegati precej starejših, a tudi številne družine z otroki. Najmlajši je bil dvomesečni Miha Tomc, njegova mamica Katarina pa je udeležbo na kongresu vzela kot podporo programu stranke. Enako je ocenila tudi Simona Medvešček, mati petih otrok, starih od tri do 12 let : »Sem smo prišli podpret vrednote, ki so naše in jih izpostavlja nova stranka.« Vidno zadovoljna je bila tudi Norma M. Korošec, mlada članica vodstva stranke, ki je v času referenduma ognjevito zagovarjala družinske vrednote: »Če je pred nekaj dnevi nastopila koledarska pomlad, je danes pomladni dan za vso mojo državo!«

Belo vrtnico kot nagrado stranke je že na začetku prejela vidna predstavnica Angelca Likovič, tudi ona pa ni pozabila omeniti otrok in družine kot veziva prejšnjega gibanja in nove stranke. Član odbora za ustanovitev nove stranke Franci Donko ocenjuje, da je naravno, da se v prihodnje slovenske pomladne stranke povežejo v koalicijo. Večkrat je bilo slišati tudi to, da bodo prihodnje volitve dejansko pomenile glasovanje za »normalno Slovenijo«.

Zbrani so kongres končali s pesmijo in že tradicionalno molitvijo za družino.