V kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo je le redko katera reprezentanca, če že, pa kakšna velesila, ki ima za povrh za seboj dobre rezultate, v položaju, ko je izidi na drugih tekmah ne zanimajo kaj dosti. Tudi Slovenija seveda ni, zato bi v običajnih okoliščinah z zanimanjem čakali na izida preostalih dveh tekem, ki lahko položaj v skupini hitro spremenita. A tokrat bo drugače – čeprav morata svoji tekmi odigrati in zmagati, je namreč težko verjeti, da bi lahko Anglija doma proti Litvi in Slovaška na Malti izgubili kako točko.

Čeprav je Litva v tem ciklusu že presenečala in remizirala s Slovenijo in Škotsko, gostovanje na Wembleyju vendarle spada v drugo dimenzijo, v kateri je novo presenečenje bolj ali manj izključeno. Tako ne čudi niti, da so se angleški mediji bolj kot s sicer pomembnejšo kvalifikacijsko tekmo v preteklih dneh ukvarjali s sredino prijateljsko tekmo proti Nemčiji, ki so jo Angleži izgubili z 0:1 (edini zadetek je na svoji poslovilni reprezentančni tekmi dosegel Lukas Podolski), a na gostovanju v Dortmundu naredili dober vtis, morda tudi zaradi nove postavitve 3-4-2-1, ki bi jo utegnil selektor Gareth Southgate znova uporabiti že jutri. »Predstava proti Nemčiji zagotovo postavlja dobre temelje, tudi kar zadeva sistem igre, saj menim, da najbolje ustreza trenutnemu naboru igralcev. Še posebej takšnima, kot sta Dele Alli in Adam Lallana, ki se v njem najhitreje znajdeta v položajih, iz katerih sta lahko nevarna,« pravi Southgate.

Previden slovaški selektor

Majhne možnosti Litve kaže tudi statistika. Anglija je tako v kvalifikacijah za svetovno ali evropsko prvenstvo neporažena že na 33 zaporednih tekmah (25 zmag in 8 remijev), Litva pa je brez zmage na gostovanjih že na zadnjih šestih. V zadnjih dveh kvalifikacijskih ciklusih ima ob tem edini gostujoči zmagi proti San Marinu in Liechtensteinu, dosedanji medsebojni tekmi pa so Angleži visoko dobili brez prejetega gola (4:0 in 3:0).

Morda še manj možnosti za presenečenje ima Malta doma proti Slovaški. Gostje so kvalifikacije sicer odprli s porazoma, a naslednji dve tekmi gladko dobili in se enakovredno vključili v boj za SP, zato si spodrsljaja ne bodo privoščili. Malta sicer navadno ne izgublja s tako veliko razliko kot nekatere druge »majhne« reprezentance, a na kaj več kot častni poraz vseeno težko računa – ne nazadnje je na zadnjih 18 uradnih tekmah vknjižila dva remija in kar 16 porazov. »Morda mislite, da nam bo na Malti lahko in ste tri točke vpisali že vnaprej, sam pa vem, da nas čaka težko delo. Malta je precej napredovala v organizaciji igre, iz obrambne postavitve so sposobni organizacije hitrih protinapadov, zato bomo morali biti previdni in potrpežljivi,« kljub temu opozarja slovaški selektor Jan Kozak.

Belgijce skrbi igrišče

Kakšnega velikega obračuna ne prinašajo niti tekme drugih šestih skupin, v katerih se bo igralo danes in jutri, kljub temu pa ne bo nezanimivo. Najbolj napeta dvoboja, vsaj kar zadeva trenutni položaj na lestvicah, se obetata danes v skupini H med vodilno Belgijo in drugouvrščeno Grčijo ter jutri v skupini E med drugo Črno goro in vodilno Poljsko. Omenjeni tekmi bi namreč utegnili položaj v skupinah precej zaplesti, ali pa vodilni moštvi že močno približati uvrstitvi na SP. Pri tem je zanimivo, da se za zdaj najučinkovitejša reprezentanca kvalifikacij (razlika v golih 21:1) ter poleg Švice in Nemčije edina s popolnim izkupičkom, Belgija, ki po prihodu novega selektorja Roberta Martineza igra kot prerojena, domače tekme z Grčijo boji zaradi prav posebnega razloga. »Skrbi me stanje igrišča na stadionu v Bruslju. Prejšnji teden sem si na njem ogledal finale belgijskega pokala in bilo je katastrofalno. Za način igre, ki ga gojimo, pa bi moralo biti perfektno,« je povedal Martinez in med vrsticami namignil, da bi slaba površina utegnila biti voda na mlin obrambno naravnanim Grkom.

Kvalifikacije za SP, danes, skupina A, ob 18. uri: Švedska – Belorusija, ob 20.45: Bolgarija – Nizozemska, Luksemburg – Francija, skupina B, ob 18. uri: Andora – Ferski otoki, Švica – Latvija, ob 20.45: Portugalska – Madžarska, skupina H, ob 18. uri: BiH – Gibraltar, Ciper – Estonija, ob 20.45: Belgija – Grčija. Jutri, skupina C, ob 18. uri: Azerbajdžan – Nemčija, San Marino – Češka, ob 20.45: Severna Irska – Norveška, skupina E, ob 18. uri: Armenija – Kazahstan, ob 20.45: Črna gora – Poljska, Romunija – Danska.