Konec lanskega leta se je končala policijska preiskava na Centru za socialno delo Trbovlje. Sredi tega tedna je spletni portal Žurnal24 poročal o treh ovadenih osebah v zvezi s preiskavo, to pa so za omenjeni medij na ljubljanskem državnem tožilstvu tudi potrdili in dodali, da so primer po prejemu ovadbe poslali v dopolnitev na policijo in da še čakajo na konec tega postopka.

Ovadili so poslanko SMC Ireno Grošelj Košnik, ki je CSD Trbovlje vodila med letoma 1990 in 2014. Poleg nje sta bili nepravilnosti obdolženi še Nataša Pavlovič, nekdanja vršilka dolžnosti direktorice v CSD Trbovlje in nadzornica v času direktorovanja Grošelj-Košnikove, ter nekdanja računovodkinja Nataša Perme Guzej.

Srž problema so posojila, ki jih je CSD Trbovlje najemal pod vodstvom Grošelj-Košnikove. Problematični so trije krediti, za katere ministrstvo za delo in ministrstvo za finance nista dali soglasja. Prav tako naj bi nastajali zamiki pri plačevanju socialnih prispevkov nekaterih delavcev v centru, zaznan pa je bil tudi sum ponarejanja uradnih listin in bilanc.

»Pristojni organi, ki preiskujejo zadevo, svoje delo opravljajo skladno s svojimi zakonskimi pooblastili. Zase lahko trdim, da sem svojo funkcijo direktorice CSD Trbovlje opravljala odgovorno,« se je v pisni izjavi za STA branila Grošelj-Košnikova, medtem ko je Pavlovičeva zatrdila, da ni počela nič nezakonitega.

Posledice že vidne

Na nepravilnosti je prvi javno opozoril Rok Zupanc, ki je na direktorski položaj CSD Trbovlje prišel leta 2015, potem ko je Pavlovičeva začasno nasledila Grošelj-Košnikovo. Novembra 2015 je bila podana ovadba zaradi suma ponarejanja listin in bilanc, obstoj nepravilnosti pa je ugotovila tudi izredna revizija, ki jo je lani odredilo ministrstvo za delo.

Stranka SMC je vseskozi stala za svojo poslanko. Njena poslanska skupina je večkrat javno zatrdila, da ne vidi razlogov za odstop Grošelj-Košnikove. Ali ji bodo v luči vse bolj konkretnih očitkov tudi vnaprej dajali podporo, nam še ni uspelo izvedeti.

Primer pa vendarle že ima dejanske posledice. Zaradi dogajanja v največjem zasavskem mestu je ministrica Anja Kopač Mrak naročila izredne revizije še nad dvanajstimi izpostavami CSD, oblikuje pa se komisija, ki bo bedela nad poslovanjem centrov.