»Kljub pozitivnim rezultatom in odličnim napovedim za letošnjo turistično sezono delavci ostajajo 'le strošek dela', ki ga je treba čim bolj zmanjšati. Do konca jih je treba uporabiti, si jih podrediti in jih psihosocialno uničiti,« so dejali v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma. Generalna sekretarka sindikata Karmen Leban je pojasnila, da so gostinski delavci pred letom dni v Planici delali krepko več kot 14 ur na dan, brez zakonsko določenih odmorov in počitkov.

Člani sindikata bodo v soboto z letaki opozarjali zlasti na 500.000 presežnih ur, ki jih gostinski delavci lani niso dobili plačanih. »Številka je verjetno v resnici še bistveno višja. Razpolagamo namreč le s podatki za podjetja, kjer imamo sindikat, kjer pa sindikata ni, je teh ur verjetno še več,« je dejala Lebanova. »Na to opozarjamo inšpekcijo za delo, ki se strinja, da so zlorabe delovnega časa velika težava slovenskega gostinstva.«

Kot naslednjo težavo v gostinstvu je Lebanova izpostavila plačilo za delo: »Slovensko gostinstvo ima za lansko leto najnižjo povprečno izplačano plačo v primerjavi s povprečno izplačano plačo delavca v gospodarstvu.« Povprečna mesečna bruto plača gostinskega delavca je bila novembra lani 1118 evrov, pravi Lebanova. Pri tem pa podatki ne vključujejo prekarnih delavcev, ki jih je tudi med gostinci čedalje več, je dodala. Naslednje akcije v sindikatu načrtujejo za čas velikonočnih praznikov in prvega maja, razmišljajo pa tudi o zbiranju podpisov za stavko.