Nič novega v razmerju sil. Takšna je ocena prvega dne finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici. Avstrijec Stefan Kraft je s premočno zmago, potem ko je edini na tekmi dvakrat poletel več kot 240 metrov, potrdil sloves številke ena v letošnji sezoni. Ker je bil Poljak Kamil Stoch, njegov najhujši tekmec za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, peti, je Kraft roko že položil na veliki kristalni globus. Njegova prednost je velikih 86 točk, a je previden.

»Iz nogometa sem se naučil, da tekma traja 90 minut oziroma do zadnjega žvižga sodnika. To pomeni, da moram ostati zbran do zadnjega poleta. Prednost je velika, a ni še časa za proslavljanje. V skokih se lahko hitro vse obrne,« je razlagal 23-letni Stefan Kraft. Pred 16.500 gledalci je pokazal popolno predstavo, v kateri ni bilo nobene napake kljub vetru v hrbet. »Za menoj je sanjski dan. Razmere za tekmo so bile super, veliko gledalcev je znova poskrbelo za odlično vzdušje in potrdilo, da je Planica ena najboljših prireditev v svetovnem pokalu,« je dodal Kraft, ki je sicer velik prijatelj s Stochom, zato uživa v dvobojevanju. Tekmeca sta le na skakalnici, sicer pa na družbenih omrežjih objavljata fotografije s skupnega druženja.

Ker Slovenci prvič v zadnjih šestih sezonah, odkar je selektor Goran Janus, niso bili v boju za stopničke, je bilo v pravem spomladanskem vremenu tudi vzdušje temu primerno – turobno. Najboljši je bil Peter Prevc na desetem mestu, kar je daleč od želja in pričakovanj. 24-letni slovenski as je v želji po uspehu znova izsiljeval rezultat in delal napake v zraku. »Tole je ogledalo moje celotne sezone. Tako kot sem deseti skakalec sezone v skupnem seštevku svetovnega pokala, sem bil tudi deseti na tekmi. Moji poleti so bili solidni, a brez presežkov. Prav to je manjkalo, da bi v spodnjem delu leta pridobil deset metrov ali več. Z napakami v zraku sem tekmecem razprodal metre. Ker smuči ne postavim pravilno, se zmanjša površina za upor in me fizični zakoni dobesedno prizemljijo ter udarijo po glavi kot granitno jabolko. Zaradi napak nisem jezen, me pa vseskozi črviči, kako bi jih odpravil,« je bil jedrnat Peter Prevc. Upa, da bodo gledalci v soboto in nedeljo slovenskim lovcem dali dodatno energijo in našli prave občutke: »Vsi znamo skočiti daleč. Le iz možganov tam od zadaj je treba nekaj potegniti. Morda nam bodo to prinesli gledalci.«

Drugi štirje Slovenci so se zvrstili v zadnji tretjini finalistov. Po poskusni seriji je kazalo povsem drugače, saj je imel Domen Prevc po poletu 234,5 metra celo najboljši seštevek točk glede na dolžino poleta, naletno mesto in vetrno izravnav. Tekmo je končal na 20. mestu. »Povprečna predstava, saj mi ni uspelo nadgraditi poskusnega skoka, a sem vseeno užival in varno skakal,« je izstrelil Domen Prevc. Tik za njim sta se zvrstila Anže Semenič, ki je imel težave pri doskoku in izgubil veliko točk, ter Jernej Damjan, ki je okreval po bolezni. Najbolj razočaran je bil Jurij Tepeš na 26. mestu. »Ne spomnim se, kdaj sem tako slabo skakal v Planici. Glede na to, da sem imel lani slabšo sezono, pa sem bil boljši, je tole skoraj katastrofa. Sploh ne vem, kaj je bilo narobe. Z vzgonskim vetrom bi bil morda še konkurenčen, ko pa piha v hrbet, se počutim nemočnega. Oba skoka sta bila v slogu celotne sezone brez ideje, zato sem zelo jezen sam nase in se lahko le tolčem po glavi,« je menil Jurij Tepeš, ki med štiri mesece dolgo sezono ni bil bolan samo dva tedna.