Več mesecev trajajoči izbor je pripravila založba The Slovenia, ki bo prav kmalu izdala tudi knjigo, kjer bodo vse restavracije omenjene, finalisti in zmagovalci pa širše predstavljeni. Gre za prvi tak izbor pri nas, a vsekakor ne zadnji, izbor najboljše restavracije se bo namreč nadaljeval tudi prihodnje leto.

Kako je potekalo samo glasovanje? Najprej je strokovna komisija, ki so jo sestavljali Helena Cvikl direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor, Mira Šemić vinska poznavalka, Janez Bogataj doktor etnoloških znanosti, Aleš Gačnik predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter Yuri Barron urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket, izbrala 140 restavracij, ki so se potegovale za ta laskavi naziv. Nato je potekalo še dva meseca trajajoče glasovanje, ko so Chefs&Foodies Akademija in ljudje izbirali zmagovalce, prvi je pripadalo 75 odstotkov glasov, ljudem pa 25 odstotkov.

Da postaja Slovenija vse bolj prepoznavna kulinarična destinacija, je bilo moč slišati iz ust pravzaprav vseh govorcev na podelitvi, ki je potekala na Gradu Fužine. Za gostince pa seveda to pomeni še več trdega in odgovornega dela v prihodnje, česar se po vseh mednarodnih priznanjih zavedajo tudi v Hiši Franko. Zmagovalni par, Ana Roš in njen mož Valter Kramar, ki vodita Hišo Franko, pravita, da je ta nagrada uspeh celotne ekipe, ki dela v restavraciji, kajti restavracija ni le kuhinja, je tudi strežba.