Državni lastniki Cimosa na čelu z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) z italijanskim skladom Palladio Finanziaria usklajujejo vse podrobnosti za uspešen zaključek prevzema koprske družbe. Dober poznavalec razmer, ki je želel ostati neimenovan, ocenjuje, da v tem trenutku obstaja več kot 90-odstotna verjetnost, da bi se prevzemni postopek uspešno zaključil. Na vprašanje, kolikšna je bila verjetnost pred nekaj tedni, ko je že vse kazalo, da bo kupčija pod streho, je odgovoril, da ne več kot 50-odstotna.

Podrobnosti o prestrukturiranju obveznosti se usklajujejo

Na delovni mizi je trenutno priprava dogovora z bankami o prestrukturiranju obveznosti. Ta je bil sklenjen že lani, ker pa je minilo že nekaj časa, ga je treba skleniti na novo. Ali bodo državni lastniki morali Cimosu odpisati še dodatne obveznosti, še nismo uspeli izvedeti. Za vzdržno poslovanje bi se morale Cimosove finančne obveznosti znižati pod 110 milijonov evrov. Po nerevidiranih finančnih izkazih so konec lanskega leta znašale čez 130 milijonov evrov. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi bil izjemno obsežen dogovor o prestrukturiranju sklenjen do sredine aprila, čemur naj bi po načrtih sledil podpis kupoprodajne pogodbe.

Za ustrezno kapitalsko strukturo, ki jo zahtevajo kupci v avtomobilski industriji za oddajo naročil, bodo morali Italijani Cimos dokapitalizirati z najmanj 20 milijoni evrov. Kot smo izvedeli, bo del teh sredstev nemudoma namenjenih za obratni kapital. V prihodnosti naj bi Palladio Finanziaria, ki ima v lasti dva proizvajalca avtomobilskih delov – TCH Cogeme in Dynamic Technologies Group – v Cimos vložil še dodatnih 50 milijonov evrov.

Poročali smo že, da naj bi se Palladio Finanziaria s sindikati na Hrvaškem dogovoril o dinamiki odpuščanja in zaposlovanja, odvisno od pridobljenih naročil. Na Hrvaškem Cimos v treh svojih tovarnah – v Buzetu, Roču in Labinu – zaposluje približno 1200 delavcev. Spomnimo, Hrvati so zahtevali, da se mora Palladio Finanziaria zavezati, da do konca prihodnjega leta števila zaposlenih v sosednji državi ne bo zniževal, za spoštovanje teh zahtev pa so terjali celo jamstvo DUTB.

Če se tik pred zdajci ne bo ponovno zalomilo, bo Slovenija hrvaški agenciji za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAF) za domnevne Cimosove dolgove, ki izvirajo iz časov nekdanje Jugoslavije, nakazala sedem milijonov evrov. Kot del celotnega aranžmaja za uspešen zaključek prevzema pa se omenja, da bo Slovenija jamčila Hrvaški z nekaj milijoni evrov, če bo tamkajšnje sodišče razsodilo, da Cimos ni lastnik nepremičnin, v katerih se nahajajo njegove hrvaške tovarne. Spomnimo, višje sodišče na Hrvaškem je sicer že razsodilo, da so vse nepremičnine, ki so bile predmet spora, v Cimosovi lasti, vendar Hrvati vpis nepremičnin v zemljiško knjigo kljub temu izpodbijajo. Na DUTB informacij o poteku pogajanj še ne dajejo.