Londonskega (terorističnega) napadalca so včeraj pozno popoldne končno imenovali. Policija ga je identificirala že prej, pa tudi britanski mediji, ki pa so jih organi pregona dolgo pozivali, naj v dobro preiskave imena ne objavijo. Zdaj je znano, da je bil napadalec Khalid Masood, stari znanec policije in varnostnih služb, ki je bil star 52 let in torej ni bil eden izmed mladih radikaliziranih britanskih muslimanov, o katerih se vedno veliko govori. Prvič je prišel navzkriž z zakonom že leta 1983, zadnjič pa leta 2003, ko so ga aretirali zaradi posedovanja noža.

Rodil se je v grofiji Kent, živel pa naj bi v zahodni Angliji, v pokrajini West Midlands. Premierka Theresa May je včeraj zjutraj v parlamentu prva sporočila, da je bil napadalec rojen v Britaniji, da je bil znan policiji in varnostnoobveščevalnim službam, saj je MI5 pred leti že preiskoval njegovo sodelovanje v »nasilnem ekstremizmu«.

Stopnja nevarnosti ostaja enaka

Protiteroristična policija je včeraj zgodaj zjutraj izvedla racije na šestih naslovih v Birminghamu (tam naj bi napadalec najel avto, ki ga je poleg velikega kuhinjskega noža imel za orožje), v Londonu in drugih mestih. Aretirala je osem oseb. Čeprav ocenjuje, da je napad izvedel na lastno pest, vseeno preiskuje možnost, da je imel sodelavce. Premierka Mayeva je v parlamentu dejala, da ni nobenega razloga za oceno, da se obetajo novi podobni napadi, kar se ujema z odločitvijo vlade, da stopnje nevarnosti terorističnega napada ne poviša z druge najvišje, po kateri je napad zelo verjeten, na najvišjo, po kateri je neizogiben.

Nekaj več strahu je v zraku, a življenje bo teklo po starem

Trdoživi London je bil včeraj spet vsepovsod glasen, živahen in deloven kot vedno. Tiha izjema je bil samo Westminstrski most z bližnjo okolico, kjer še vedno poteka preiskava. Res pa je, da je bilo vsepovsod videti precej več policistov, posebno oboroženih, kot je napovedal poveljnik protiteroristične policije zaradi boljšega občutka Londončanov, ki soglasno poudarjajo, da jih je morda malo bolj strah, kot jih je bilo pred napadom, a da zato ne bodo spreminjali življenja, dela in zabave v mestu, ki ga imajo radi.

Na napad so včeraj spominjale na pol droga spuščene zastave, Londončani so se žrtvam sinoči poklonili tudi z množičnim srečanjem s svečami na svojem večnem zbirališču, Trafalgarskem trgu, kjer se zbirajo, kadar jim je hudo in kadar jim je lepo.

Žrtve s treh celin

Po zadnjih informacijah sta na Westminstrskem mostu umrli dve osebi od okoli štiridesetih, ki jih je napadalec pokosil z avtom. Umrl je tudi neoboroženi policist, ki ga je zabodel. In napadalec, ki so ga ustrelili ali oboroženi policisti ali, kot se je včeraj ugibalo, telesni stražar enega od ministrov. 29 huje ranjenih so prepeljali v bolnišnico St. Thomas ob Westminstrskem mostu in v druge bolnišnice, sedem jih je še v kritičnem stanju. Lažje ranjenim so pomagali na mostu. Med ranjenimi je največ Britancev, dvanajst, trije francoski šolarji, ki so bili na šolskem izletu, štirje Južni Korejci, Romuna, Grka ter Američan, Irec, Italijan, Kitajec in Poljak, kar pove veliko o tem, kako mednarodno mesto je London. Ravno Westminstrski most je vedno poln tujcev, ker je to ena najbolj priljubljenih točk za fotografinje.