Kar osem reprezentantov Slovenije, ki so januarja osvojili bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v Franciji, se je včeraj predstavilo v Zlatorogu: šest na celjski strani (Miha Zarabec, Borut Mačkovšek, Urban Lesjak, Blaž Janc, Tilen Kodrin in Vid Poteko) in dva na ribniški (Jan Grebenc in Nik Henigman). »Jasno je, da smo favoriti in da enostavno moramo zmagati. Zato bomo seveda spet igrali na polno in ne bomo prav ničesar prepuščali naključju,« je pred dvobojem v včeraj grozno prazni dvorani dejal celjski trener Branko Tamše (po tekmi je bil sicer tudi malce nezadovoljen zaradi nekaterih napak, predvsem pri odbitih žogah in igri dva na dva), njegova ekipa pa je takšen pristop proti Ribničanom zelo hitro potrdila tudi na igrišču.

Že po dobrih enajstih minutah je bilo na semaforju 7:2 za pivovarje (edina gola za goste je dosegel Blaž Nosan), prvič pa so gostitelji rekordno razliko sedmih golov v prvem polčasu – s takšno sta ekipi odšli tudi na odmor (19:12) – dosegli že v 23. minuti pri izidu 15:8. Potem ko so Celjani prvi del končali z visokih plus sedem in neverjetno učinkovitostjo v napadu (kar 86-odstotna uspešnost pri strelih na nasprotnikov gol, Ribničani 53-odstotno), je bilo nadaljevanje uvodne tekme v mestu ob Savinji le formalnost.

Pred odmorom je že postalo jasno, da bodo Ribničani na deseti zaporedni tekmi – do včeraj pet v slovenski ligi in štiri v evropskem pokalu EHF – doživeli deveti poraz (edina zmaga proti Slovenj Gradcu v rednem delu domačega prvenstva) in da presenečenje, ki so ga pripravili v prvem krogu lanske končnice, ko so doma remizirali s Celjani (27:27), v nobenem primeru ne bo doživelo niti približne ponovitve. Državni prvaki, pri katerih je kljub težavam z ramenom zaigral in zadel tudi ostrostrelec Borut Mačkovšek, so si v končnici dvakrat priigrali tudi najvišjo razliko plus deset (34:24, 35:25). Gostitelji so tako po zmagi proti Loki v Škofji Loki (36:25) osvojili drugi zaporedni par točk v končnici za prvaka, Ribničani pa drugi poraz. A slednji nimajo časa za tarnanje, kajti že jutri potujejo v Nemčijo, kjer jih v nedeljo ob 17. uri čaka tekma petega (predzadnjega) kroga skupinskega dela evropskega pokala EHF proti ekipi Füchse Berlin.

Končnica za prvaka, 2. krog: Celje PL – Riko Ribnica 35:27 (19:12), jutri ob 17.30: Krka – Gorenje, ob 20. uri: Loka – Koper 2013, končnica za obstanek, 3. krog, danes ob 19. uri: Trimo – Izola, ob 20. uri: Ormož – Drava Ptuj, jutri ob 19. uri: Dobova – Maribor, nedelja ob 18. uri: Slovenj Gradec – Hrastnik.