Nekaj, kar se je v moderni košarki zdelo neponovljivo, se utegne letos le uresničiti. Davno tega, v sezoni 1961/62, je košarkar po imenu Oscar Robertson v ligi NBA kot edini v zgodovini povprečno na tekmo dosegel dvomestno število točk, skokov in asistenc. Trojnega dvojčka, torej. Po izračunu ameriške športne medijske hiše ESPN obstaja 97-odstotna možnost, da se mu pri tem fantastičnem dosežku pridruži še eno ime – Russell Westbrook. Zvezdnik Oklahome Cityja mora za to na preostalih enajstih tekmah rednega dela sezone na tekmo povprečno doseči po 6,9 skoka in 7,7 asistence. Na zadnjem obračunu proti Philadelphii je Westbrook prišel do letošnjega 35. trojnega dvojčka, s čimer za še enim rekordnim dosežkom Robertsona, ki jih je v že prej omenjeni sezoni zbral 41, zaostaja le še za šest. Do trinajstih od teh je prišel že do konca tretje četrtine.

Proti Philadelphii pa je Westbrooku uspelo nekaj, česar ni niti Oscarju Robertsonu ali kakšnemu drugemu košarkarju v celotni zgodovini lige. Do trojnega dvojčka je namreč prišel ob stoodstotnem metu iz igre. V 28 minutah na parketu je dosegel 18 točk, pri tem zadel vseh šest metov za dve točki in prostih metov, k temu pa dodal še 14 asistenc in 11 skokov. »Zares? To pa je zelo zanimivo,« se je Russllu Westbrooku razširil nasmešek, ko mu je napovedovalka po tekmi obelodanila, da mu je uspel zgodovinski večer. Nato je nadaljeval: »Povedano po pravici, sem se osredotočil le na igro in pazil na to, da sem izbiral dobre položaje za met. Slednjemu sem v zadnjem času posvetil nekaj več pozornosti in pregledoval številne posnetke mojih predstav. Ob tem sem skrbel še za to, da so bili v igro vključeni tudi soigralci. A najpomembnejša od vsega je zmaga.«

LA Kings popuščajo, Miami ne

Medtem ko si je Oklahoma City predvsem zavoljo odličnega Westbrooka praktično že zagotovila mesto v končnici, se ta vse bolj nasmiha tudi Miamiju Gorana Dragića. Moštvo s Floride lahko zaradi izjemne izenačenosti v vzhodni konferenci ob idealnem scenariju redni del sezone sklene celo na petem mestu, v najslabšem primeru pa lahko pade tudi na enajsto. Vročico je sicer v ključnem delu sezone znova zapustila sreča, saj je zaradi poškodbe gležnja bržkone do konca rednega dela izgubljen Dion Waiters, dlan pa si je pri zmagi proti Phoenixu na plastiki ob tabli porezal Hassan Whiteside, ki je dobil trinajst šivov.

Za razliko od Miamija se v hokejski ligi NHL končnica vse bolj izmika ekipi Anžeta Kopitarja LA Kings. Moštvo iz Kalifornije je v zadnjem obdobju v slabi formi, saj izgublja tekme, ki bi jih moralo dobiti. »Padli smo v luknjo, iz katere se nikakor ne znamo pobrati. Ne preostane nam drugega, kot da se s tem soočimo. Situacija je zapletena, matematika malo manj. Težko bomo prišli v končnico, a dokler obstaja možnost, se bomo trudili po najboljših močeh,« sporoča Anže Kopitar.