Minuli teden je svet obkrožila fotografija Angele Merkel, ki z rahlim prezirom gleda Ivanko Trump, češ kaj pa ti počneš tukaj. Nekaj dni pozneje je oče Donald rešil situacijo in hčerki odobril pisarno v Beli hiši, da bo poslej lahko uradno njegova desna roka. Za Američane je to popolnoma nova situacija, a v svetu je kar nekaj držav, v katerih so prve hčerke v oporo očetu na oblasti. Res pa je, da te države ne veljajo ravno za vzgled demokracije.

Lani je svetovne medije osupnila usoda hčerke umrlega uzbekistanskega predsednika Islama Karima. Gulnara Karimova je veljala za glamurozno princeso, ki je imela svojo modno znamko in je bila dolgo očetova pomočnica, nato veleposlanica v Španiji, osumljena, da si je prilastila okoli milijardo dolarjev državnega denarja. Po očetovi smrti je izginila neznano kam, pojavile so se celo nepotrjene govorice, da so jo v boju za predsedniški stolček umorili.

Očetova naslednica naj bi bila tudi hčerka kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. Dariga Nazarbajeva je predsednica parlamentarne komisije za zunanje zadeve in obrambo, pred tem pa je bila podpredsednica vlade. Preden se je posvetila očetovi politični karieri, je bila priznana operna pevka, nastopala je celo v Bolšoju. Podobne politične ambicije po zasedbi vrha ima tudi hčerka tadžikistanskega predsednika Ozoda Rahmona, ki je trenutno poslanka in očetova svetovalka, v svoji politični karieri je bila tudi namestnica zunanjega ministra. Poročena je z namestnikom predsednika državne centralne banke in to nikogar v državi ne moti. Zakaj le: vseh devet predsednikovih otrok ima pomembne položaje v vladi in državnih podjetjih. Očetova svetovalka je tudi najmlajša hčerka turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. 31-letno Sumeyye oče imenuje »moja gazela«, diplomirana politologinja pa je že dolga leta njegova svetovalka in ga pogosto spremlja na diplomatskih poteh.

Poleg tega, da so hčerke svetovalke, ni nič nenavadnega, da so podjetnice. Najbogatejša ženska v Afriki je denimo hčerka dolgoletnega angolskega samodržca Isabela dos Santos. Je direktorica državne naftne družbe, njeno bogastvo ocenjujejo na 3,2 milijarde dolarjev, pridobljeno v državi, ki na lestvici Transparency International velja za najbolj skorumpirano na svetu. Ne nazadnje je tu še skrivnostna hčerka ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki sicer nima uradne pozicije in se ne pojavlja na državniških sprejemih, a je Katarina Tihonova poročena s sinom enega najstarejših očetovih prijateljev, bankirjem Kirilom Šamalovom. Par ima premoženje, vredno okoli dve milijardi dolarjev, Katarina pa velja za eno izmed najzvestejših članic Putinovega notranjega kroga.