Ljubljanski župan Zoran Janković bo danes pred trgovino Hofer na križišču Kajuhove in Toplarniške ulice odprl novo postajališče samopostrežnega sistema izposoje mestnih koles Bicikelj.

Terminal za izposojo in parkiranje koles, ki je v mreži vse bolj razvejanega sistema Bicikelj oštevilčen s številko 48, je le eno od novih postajališč, ki sta jih javno-zasebna partnerja ljubljanska mestna občina in podjetje Europlakat uredila že pred začetkom letošnje kolesarske sezone. Še na dvanajstih lokacijah v mestu so delavci namreč uredili nova postajališča. Skupaj je uporabnikom mestnih koles tako zdaj na voljo že 51 terminalov in 510 koles.

Kolesarji so se prvih novih postajališč letos lahko razveselili že v začetku tega meseca, ko sta začeli najprej delovati postajališči na Tržaški cesti, kmalu za tem pa še fužinski postajališči na Preglovem in Brodarjevem trgu. V sklopu prve faze širitve sistema so delavci postajališča uredili še ob Dunajski cesti, za Bežigradom, v Štepanjskem naselju ter ob Litijski in Tržaški cesti.

»Zdaj smo postajališča postavljali glede na potrebe oziroma pobude občanov in prostorske zmožnosti, saj mora biti lastnik površine, kjer stoji postajališče, Mestna občina Ljubljana,« so izbiro novih lokacij že pred časom pojasnili na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet.

S trinajstimi novimi postajališči pa širitev mreže mestnih koles še ni končana. Kot so pojasnili na mestni občini, nameravajo v sklopu druge faze dodati še šest novih lokacij, kjer si bodo kolesarji lahko izposojali kolesa Bicikelj. Možne lokacije novih postajališč še usklajujejo, z urejanjem terminalov pa bi, kot napovedujejo na občini, lahko začeli predvidoma proti koncu letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.