Uroš Rotnik od torka ni več direktor Komunalnega podjetja (KP) Velenje, prav tako v tem javnem podjetju nima kakšnega drugega delovnega mesta. »Danes odhajam domov, kaj bom počel v prihodnje, pa še ne vem,« je dejal na včerajšnji tiskovni konferenci, ki so jo sklicali na Mestni občini Velenje, ki je tudi ustanoviteljica javnega KP.

Kljub nekrivdnim razlogom Rotnik ne dobi odpravnine

Velenjski župan Bojan Kontič je povedal, da je bila glavni povod za Rotnikovo razrešitev sodba upravnega sodišča. V njej so namreč pritrdili ugotovitvam finančne uprave, ki je pri Rotniku odkrila za 3,9 milijona evrov nepojasnjenega premoženja in mu naložila plačilo 1,6 milijona evrov davka. Rotnika, ki je KP Velenje vodil od decembra 2012, so razrešili iz nekrivdnih razlogov. »To pa zato, ker krivdnih nimamo oziroma jih ne poznamo,« je dejal Kontič. In dodal, da je bila razrešitev v rokah lastnikov, sprejeli pa so jo po predhodnem mnenju nadzornega sveta KP. »Rotniku gre zahvala za uspešno vodenje KP, uredili so se tudi odnosi z občino in zdaj to podjetje deluje tako, kot je zapisano v najpomembnejših aktih,« pravi Kontič.

A Rotnik kljub nekrivdni razrešitvi ne bo dobil odpravnine. »Te nikoli ni zahteval, v individualni pogodbi pa je zapisano, da mu ne pripada,« je še pojasnil Kontič in s tem zavrnil namigovanja v javnosti, da mu bodo za odhod mastno plačali. Na čelo KP pa so že imenovali novega direktorja, Gašperja Škarjo, ki je delo prokurista opravljal že, ko se je Rotnik znašel v priporu.

Vsakdanji pritiski

»Komunalno podjetje, ki je danes eno najboljših v Šaleški dolini, zapuščam s 66 tisoč evri dobička. Danes KP nikomur ne dolguje nič, medtem ko je bilo ob mojem prihodu za 1,6 milijona evrov dolga samo do dobaviteljev,« je dejal Rotnik. In navedel še nekaj projektov, uspešno izpeljanih pod njegovo taktirko. Med največje želje, ki mu jih ni uspelo uresničiti, pa šteje, da jim v Šaleški dolini ni uspelo dvigniti cen toplotne energije.

Rotnik je zavrnil namige, da je sam dal pobudo za razrešitev. Neuradno zato, ker mu tako Furs ne bi mogel več do živega. V časniku Večer so namreč ugibali o tem, da naj bi Rotnik tako izigral dacarje, ki naj bi mu že nekaj časa od mesečnega osebnega dohodka trgali dve tretjini. »Zaradi Rotnika smo doživljali pritiske vsak dan, a do zdaj pod njimi nismo klonili. Zdaj, ko je prišla sodba upravnega sodišča, ki je v ugotovitvah pritrdilo Fursu, pa smo se odločili za razrešitev,« je poudaril razloge za potezo Kontič. In zavrnil namige, da gre za všečno predvolilno potezo. »Volitve se danes dobivajo na ulici, s transparenti, uperjenimi proti nastanitvi azilantov,« je bil malce sarkastičen Kontič.