V času od volitev do začetka tega tedna je indeks S&P 500 tako pridobil skoraj deset odstotkov vrednosti, indeks Dow Jones pa dobrih 14 odstotkov. Obveznice so naenkrat postale bistveno manj zanimive kot delnice, zato je donos 10-letne obveznice (Treasury) z novembrskih 1,8 odstotka porastel na 2,6 odstotka v sredini marca.

Preobrat se je zgodil v preteklih dneh, natančneje v torek, ko je indeks S&P 500 zabeležil največji padec od novembrskih volitev. Zaradi vedno večjih nasprotovanj se namreč sprejetje nove zdravstvene reforme ne zdi več tako blizu, vsakršne zamude pa bodo vplivale tudi na kasnejše sprejetje nove davčne politike, infrastrukturnih investicij in zmanjšanje regulacije finančnega sektorja. Udeleženci na borznem parketu so postali zaskrbljeni in kot posledico poslali indeks S&P 500 za 1,2 odstotka v negativno območje. Po 11. oktobru lani je bilo to namreč prvič, da je delniški indeks končal več kot odstotek nižje. Še nekoliko večji pretres so doživele delnice ameriških bank, saj se je indeks S&P 500 banks potopil za 3,9 odstotka.

Po podatkih zadnjega poročila Bank of America Merrill Lynch naj bi le še 10 odstotkov vlagateljev, zajetih v poročilo, pričakovalo sprejetje nove davčne zakonodaje v ameriškem kongresu pred poletnimi počitnicami. Poleg tega pa vedno več vlagateljev meni, da so ameriške delnice precenjene zdaj bolj kot v vsakem trenutku od leta 2001 naprej. Iz poročila tudi izhaja, da naj bi upravljalci v zadnjem času izstopali iz ameriških delnic, naftnih podjetij in britanskega trga ter se preusmerjali na trge v razvoju, delnice osnovnih potrošnih dobrih in delnice javnih gospodarskih družb.