Slovenijo in predsednika države Boruta Pahorja je prejšnji teden obiskal Hans Sigl, glavni igralec v priljubljeni seriji Gorski zdravnik. Z množicami se je srečal pred nakupovalnim središčem v Šiški, kjer so zbrane zabavali glasbeniki, med njimi tudi ansambel Saša Avsenika. Da je bilo občinstvo šaljivo razpoloženo, priča podatek, da so igralcu, ki mu je v seriji ime Martin Gruber, družno zapeli skladbo Andreja ŠifrerjaMartinov lulček.

Sigl se je med obiskom Slovenije odpravil na Šmarno goro in na večerjo z oboževalkami in zaposlenimi na Pop TV, oglasil pa se je tudi pri predsedniku države, ki naj bi mu bil nekoliko podoben. Borut Pahor je po obisku na twitterju zapisal, da ga je razveselilo, da se je igralec želel dobiti z njim, da pa ga je presenetilo, da sta se pogovarjala o prihodnosti Evrope.

Da je predsednik države dobro seznanjen z dogajanjem v svetu estrade, je dokazal tudi z voščilom reviji Suzy ob njeni prvi obletnici izhajanja. »Kdo je Jan Plestenjak? In zakaj je vedno pred mano? Čestitke Suzy za obletnico. Sveža in mladostna je, a zrela, kot bi imela sto let,« je zapisal Pahor.

Ko se Ivan Novak loči od Laibach

V okviru Festivala dokumentarnega filma je v soboto v Cankarjevem domu premiero doživel dokumentarni film o dogodku, o katerem so leta 2015 poročali številni svetovni mediji, v svoji oddaji pa se mu je posvetil tudi znani komik John Oliver. Koncert slovenske zasedbe Laibach v Severni Koreji je bil tako mednarodnopolitični kot kulturni in filozofski dogodek, zato so na ljubljanski premieri po filmu predvajali še poseben nagovor Slavoja Žižka.

Premiere so se udeležili tudi režiser in organizator koncerta Morten Traavik in nekateri člani zasedbe Laibach, med njimi tudi Ivan (Jani) Novak, ki je, kot smo videli v filmu, med obiskom Severne Koreje kljub navodilom, da tega ne sme, sam odromal na sprehod po mestu in tako povzročil manjši škandal. Na srečo je bil režiser Traavik nanj tako jezen, da so na koncu korejski uradniki morali miriti njega in mu dejali, da mu (še) ni treba ubiti Novaka.

Miro Cerar ima vse, kar si ženska lahko želi

Svoj prvi intervju za rumeni tisk pa je dala nova partnerica predsednika vlade Mira Cerarja, pravnica Mojca Stropnik. Čeprav je po pisanju revije Avenija noč pred intervjujem bolj malo spala, saj je imela hud zobobol, jim je zjutraj vendarle napekla za celo pleteno košaro orehovega in makovega peciva, ki ga je »zavila v bombažno krpo z ličnim ročnim vezenjem«.

V intervjuju je povedala, da kljub prepričanju, da je iskrica med njo in premierjem preskočila v času, ko sta bila sodelavca, to ne drži, saj je bilo delo za kaj takega preresno. »Ko sem zamenjala službo, sva, ker sem veliko delala za stranko, ohranila stike in se občasno dobila na čaju, tudi ko sem že delala v odvetniški pisarni v Mariboru. Takrat sva se dogovorila, da bova začela skupaj teči… Razplet pa naj ostane med nama.«

Pravnici, ki dela v odvetniški pisarni Brumen, se sicer zdi, kot da Cerarja pozna že vse življenje. »Mirove članke in kolumne sem prebirala med študijem, večkrat sem ga poslušala na kakšnih predavanjih in televizijskih nastopih. Njegov način razmišljanja mi je bil vedno blizu.« Dodala je, da je Miro čudovit moški, ki ima vse, kar si ženska lahko želi. Smeji se njegovim drobnim šalam, zaigral ji je že na kitaro, ne pa tudi na harmoniko, na glas ji bere odlomke iz knjig, napisal ji je tudi pesem. Je športni tip, saj gre včasih v službi peš po stopnicah v šesto nadstropje, je pa tudi sladkosned, najbolj se razveseli domačih kremnih rezin, čokoladne torte in vročega sadja s sladoledom.

Damjan Murko upa, da bo njegov sin ob polnoletnosti služil domovini

Čeprav je bil štajerski slavček in slaščičar Damjan Murko eden prvih, ki se je po ukinitvi obveznega služenja vojaškega roka temu z veseljem izognil, danes razmišlja drugače, poroča revija Nova. Udeležil se je dneva odprtih vrat Vojašnice Maribor in si nadel vojaško uniformo, v kateri je »začutil moč, strahospoštovanje in odgovornost, ki mi je dodeljena za obrambo Slovenije«.

Murko, ki kmalu pripravlja veliko zakusko v Radljah, ki bo generalka za 10. obletnico poroke, ima za svojega sina Tiarja drugačne načrte, kot jim je sledil sam. »Upam, da bo Tiar ob polnoletnosti služil domovini.« Če se vlada torej tudi pri nas odloči za ponovno uvedbo obveznega služenja vojaškega roka, vedo, kje iskati estradniške podpornike.

Dr. Vedeževalec in sprememba imena za Salome

Ta teden smo izvedeli tudi, kaj se dogaja z Nano Zeneli, ki je nekoč tekmovala v Big Brotherju slavnih. Kot poroča revija Suzy, je v Švici diplomirala in napisala knjigo z naslovom Dr. Vedeževalec, ki jo bo izdala takšno, kot jo je napisala, tudi z morebitnimi napakami. Sama sicer pravi, da namerno, ker je tudi sama drugačna in posebna, a vseeno verjetno lektorji in lektorice obstajajo z razlogom.

Pa še to – zvezdnica resničnostnih šovov Salome ni več Salome, temveč si je ime spremenila v Bianca Limma. »Razlog pripisuje astrologiji, saj ima novo ime boljši vpliv na njeno življenje,« so zapisali v Zvezdah.