Že skoraj devet mesecev Kranjčani ne morejo ravnati po odloku, ki ga je predlagal župan Boštjan Trilar, mestni svet pa sprejel pred malo več kot dvema letoma. V odloku o kodeksu ravnanja funkcionarjev je namreč predpisano tudi oblikovanje in delovanje častnega razsodišča. Slednjega pa Kranj nima več, saj je lani junija odstopilo zaradi odnosa župana do njegovega sklepa, da je kršitelj kodeksa. Kodeks ravnanja funkcionarjev je bil sicer eden temeljev kampanje Boštjana Trilarja, ki je s prstom kazal na ravnanja oblasti pod vodstvom Mohorja Bogataja in obljubljal, da bo sam tudi s kodeksom uveljavil načela poštenja, odgovornosti, transparentnosti.

Lani februarja je Boštjan Trilar z občinskim vozilom v vinjenem stanju zakrivil prometno nesrečo s poškodbami. Kasneje se je sam prijavil častnemu razsodišču, ki mu je s sklepom svetovalo, naj razmisli o odstopu. Kljub silovitemu negativnemu odzivu v javnosti v zvezi z njegovim ravnanjem in tudi izglasovani nezaupnici mestnega sveta Boštjan Trilar ni ravnal v skladu s kodeksom, ki ga je uveljavil kot edini župan mestne občine v Sloveniji, in je ostal župan z razlago, da je prometno nesrečo zakrivil kot občan, kot župan Kranja pa dela dobro.

Kdo naj skrbi za izvajanje odloka?

Ker od lanskega junija župan ni pozval k prijavi kandidatov za novo častno razsodišče, se sprejeti odlok v praksi ne more izvajati. Na konkretna vprašanja glede izvajanja odloka ne župan ne občina nista odgovorila, iz občine so le sporočili, da »še preučujejo možnosti, da bi okvire delovanja nadgradili in tako v teku ni javnega poziva za novo sestavo organa«. Po njihovi oceni pa je tudi sam kodeks, ki uvaja častno razsodišče, »v tem delu premalo določen za implementacijo v praksi«. Iz odgovora ni razvidno, koliko časa bo tako stanje trajalo.

Primož Terplan (SMC), ki je bil podžupan v času velike Trilarjeve koalicije, je prvi opozoril na sporno ravnanje župana kmalu po volitvah. »Stanje, ki ga imamo v Kranju, je zelo poučno: namesto da bi župana z blokado dela mestnega sveta prisilili k sprejemanju odgovornosti, politična trgovina cveti z zadovoljevanjem posamičnih interesov, nič pa se ne spremeni. To me žalosti,« je dejal Terplan.

Kodeks le mrtva črka na papirju

Mestni svetnik Jani Černe (SD), ki je kot predsednik statutarno-pravne komisije zahteval, da se v odlok vključi tudi častno razsodišče, da ne bi bil kodeks le »papirnati zmaj«, pravi, da je »nespoštovanje častnega razsodišča, ki so ga sestavljali ljudje z visoko integriteto, dokaz, koliko Boštjan Trilar spoštuje svoje obljube in svoje volilce.«

Černe, ki je izstopil iz statutarno-pravne komisije in je zdaj viden predstavnik opozicije županu, zatrjuje, da je bilo v devetih mesecih od kolektivnega odstopa častnega razsodišča več kot dovolj časa za oblikovanje novega, a »je ostalo vse v najglobljem Trilarjevem predalu«. Zato odgovor občine, češ da preučujejo možnosti nadgradnje okvirov delovanja častnega sodišča, ocenjuje za navadno sprenevedanje. Poleg tega ni ravno optimističen, da bi častno razsodišče tudi čisto brez težav sestavili.

»Tudi če bi danes objavili razpis za nove kandidate, dvomim, da bi bil še kdo tako naiven, da bi s svojo integriteto vstopil v organ nadzora kodeksa, ki ga ne spoštuje niti njegov glavni pobudnik,« je kritičen Černe. Opozarja, da je bil kodeks najbolj resna predvolilna obljuba v programu stranke Več za Kranj in njenega županskega kandidata Boštjana Trilarja. »Danes je vsem nam jasno, da je bila obljuba prazna, kodeks je le mrtva črka na papirju,« je sklenil Jani Černe.