Lani poleti je Slovenijo pretresla smrt dveletne deklice z Jesenic. Z njo naj bi surovo ravnala in ji prizadejala različne poškodbe ter julija domnevno povzročila njeno smrt mama Sanda Alibabić in očim Mirzan Jakupi. Oba sta v priporu. Alibabićeva je pred dnevi rodila dečka, ki pa so ji ga takoj po porodu v porodnišnici odvzeli.

Odvetnica: Šlo je za prevaro

Kranjska odvetnica Darja Roblek Alibabićevo zagovarja po uradni dolžnosti, nad ravnanjem z obtoženo pa je ogorčena: »Na grd način in s prevaro so ji odvzeli otroka, novorojenčka. Izgovor je bil, da so potrebne neke preiskave, v resnici pa je šlo za izvajanje odločbe jeseniškega centra za socialno delo, ki so ji jo potem v porodnišnici tudi vročili. Otrok je zdaj v rejništvu, naslednji dan po odvzemu pa so ji socialne delavke prinesle v podpis soglasje o skrbništvu, a ga ni podpisala. Lahko povem, da je Alibabićevo vse skupaj izredno pretreslo, pojavlja pa se kar nekaj pravnih vprašanj. Zlasti v zvezi s kršitvami pravic otroka, ki ga mati ne more niti dojiti po rojstvu, kar je nezaslišano. Razmišljam o tožbi na evropskem sodišču za človekove pravice,« je dejala Darja Roblek in poudarila, da obtoženi do zdaj še ni bilo dokazano nobeno kaznivo dejanje. Na jeseniškem centru na naša vprašanja danes niso želeli odgovoriti in so najavili pojasnila za jutri. Na kranjskem sodišču odprtih zadev ne morejo komentirati, niso pa še prejeli zahtevka obrambe za odpravo pripora obtožene Alibabićeve.

Vrnila se je v pripor

Alibabićeva je po naših podatkih že od ponedeljka zopet v priporu, kjer je tudi njen partner in soobtoženi ter domnevni oče odvzetega novorojenčka Mirzan Jakupi. Po julijski smrti deklice Arine se je izkazalo, da sta mama in očim z njo neprimerno, surovo ravnala. Zato ju je kranjsko tožilstvo obtožilo kopice kaznivih dejanj (zanemarjanja, surovega ravnanja, povzročitve lažjih in težjih poškodb), letos januarja je bila vložena obtožnica, pripor pa je bil obema Jeseničanoma tudi podaljšan. Oba sta zanikala kazniva dejanja oziroma povzročitev smrti dveletne deklice. Zaradi visoke nosečnosti obtožene Alibabićeve se je kranjsko sodišče februarja odločilo glavno obravnavo nadaljevati po tem, ko bo obtožena rodila.

Jeseniško dogajanje je vzbudilo zanimanje in odzive v javnosti, izpostavljene so bile okoliščine pred smrtjo male deklice. Takrat so socialni delavci in drugi pojasnili, da ni bilo znakov, da se z otrokom dogajajo strašne stvari. Zdaj pa je po naših podatkih razlog za odvzem otroka ponovitvena nevarnost.