Zagotovo imate tudi dni, ko za kuhanje nimate prave energije. Za pomivanje posode pa še manj. Ker pa morate tudi na tak dan jesti, so enopekačnice - jedi, spečene na enem pekaču - popolna rešitev.

Na pladenj, ki ga obložite s papirjem za peko ali aluminijasto folijo – da bo res čim manj pomivanja! – dajte zelenjavo, ki jo imate tisti trenutek v hladilniku. Prav zato je ta recept idealen tudi za pospravljanje hladilnika.

Da bo vaš obrok še boljši, na zelenjavo narežite še hrenovko. Na kolute narezana se bo - brez predhodnega kuhanja - spekla istočasno z zelenjavo.

Zelenjavo izberite po svojem okusu – te so odlična izbira:

paprike (katerekoli barve)

korenje

brokoli

cvetača

bučke in buča

stročji fižol

krompir (tudi sladek krompir, seveda)

jajčevci

pastinak

Pozor le pri krompirju. Tega narežite na tanke koščke, da se bo zmehčal in spekel v istem času kot ostala zelenjava. Rdeči krompir (tu ne mislim sladkega krompirja, čeprav je tudi odličen) je najboljši. Hitro se zmehča in je fantastičnega okusa.

Osnovni okus bo zelenjavi dalo olje - olivno olje je najboljše. Lahko pa ga nadomestite z maslom - doma pripravljeno kulinarično maslo = ghee je prečudovito. Domača priprava je enostavna in občutno cenejša. Oglejte si pripravo domačega gheeja na www.sitfit.si.

Poleg olja/masla, pa za odličen okus zelenjave poskrbijo še tisti mali dodatki, ki vedno naredijo ali pokvarijo jed. Zelenjavo najprej malo posolite in popoprajte, potem pa dodajte začimbe in dišavnice. Odlična kombinacija sta mleta rdeča paprika in origano. Okus obeh je ravno dovolj bogat, da je zelenjava odlična, ni pa bojazni, da bi premagala okus zelenjave.

Pečeno zelenjavo lahko pojeste kot samostojno jed le z nekaj solate in/ali prelivom, lahko pa je tudi odlična priloga.

Za pripravo rdečega kremnega preliva potrebujete: 100 g pečenih paprik, 2 paradižnikova pelata iz konzerve (lahko tudi sveža olupljena), 70 g indijskih oreščkov, 1 limona, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna, sol

Pripravite jo tako: V mešalnik dajte paprike, pelate, česen, 3/4 peteršilja, indijske oreščke, sok četrtine limone, malo soli in popra. Vse zmešajte v kremast preliv. Poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

4 manjši (rdeči) krompirji

2 korenja

1/2 paprike

1 velika pest stročjega fižola

1/4 cvetače

4 žlice (olivnega) olja

1 žlička soli

poper

1/2 žličke mlete rdeče paprike

1/2 žličke origana

PRIPRAVA

Poljubno zelenjavo očistite in narežite na približno enako velike kose in jo v enem sloju razporedite na z alu folijo obložen pekač. Potresite jo s soljo, poprom, mleto papriko in origanom ter pokapajte z oljem in kar s čistimi rokami premešajte ter pecite približno 30 minut na 200°C. Vmes enkrat previdno premešajte.

Zelenjavo postrezite s solato in/ali pokapajte z rdečim kremnim prelivom. Zelenjava se odlično tudi pogreje, zato jo lahko pripravite, ko imate čas, potem pa ob napadu lakote le pogrejete.