Teden dni po zaključku rednega dela košarkarskega državnega prvenstva se bodo danes začeli boji drugega dela, ki letos prinaša nekaj novosti. V ligi za prvaka se bo najboljših šest moštev z začetnega položaja udarilo za prva štiri mesta, ki peljejo v polfinale. Tako četrtfinalnih obračunov to pot ni več, spremenil pa se je tudi sistem uvrščanja v ligo ABA, kjer ima Slovenija dve zagotovljeni mesti. V preteklosti sta se v jadransko tekmovanje uvrstila najboljše moštvo po koncu lige za prvaka in državni prvak, zdaj pa se bosta finalista, pri čemer to v nobenem primeru ne more biti Krka, ki je v letošnji sezoni zasedla zadnje mesto in tako izgubila pravico nastopa v naslednji. V ligo za obstanek so moštva prenesla izide medsebojnih obračunov, zaradi krčenja lige Nova KBM v prihodnji sezoni na deset klubov pa bodo tokrat izpadli kar trije.

Glede na potek letošnje sezone za glavnega favorita za državni naslov po dolgem času velja Olimpija. Ljubljančani, ki lovorike za najboljši košarkarski klub v državi niso osvojili že dolgih osem let, so po turbulentnem poletju moštvo sestavili pozno in imeli pri tem na voljo najmanjši proračun v času samostojne Slovenije. Kljub časovni stiski pa so to pot z izbiro igralcev zadeli v polno, ob tem pa na mesto glavnega trenerja postavili verjetno najprimernejšega človeka v dani situaciji Gašperja Okorna. Ta je kljub napornemu urniku in pomanjkanju časa za trening ostal zvest svojim načelom, zaradi katerih Ljubljančani po dolgem času proti ekipam s slovenskega prostora ne delujejo prestrašeno, temveč izredno motivirano. Tako so zmaji po štirih letih znova prišli do pokalne lovorike, zdaj pa si želijo prekiniti še sušo v državnem prvenstvu.

Na poti do naslova prvaka bo Ljubljančanom največji konkurent Krka, ki je v letošnjo sezono krenila odločno, a so se nato začele težave s poškodbami. Ker nekateri nosilci ob vrnitvi na parket niso ujeli prave forme, so se začeli kopičiti porazi v ligi ABA, ceno pa je plačal trener Dejan Mihevc. Vodstvo kluba je v ogenj potisnilo Simona Petrova, ki večjih izkušenj z vodenjem članskih ekip nima, za cilj pa postavilo naslov državnega prvaka. Na vnovično uvrstitev v finale potihoma upa Aleš Pipan z Zlatorogom, ki je po izpadu Krke najresnejši kandidat za uvrstitev v ligo ABA v prihodnji sezoni. Za državne prvake Helios, Rogaško in Hopse pa bi bil že preboj v polfinale velik uspeh.

Liga Nova KBM za prvaka, 1. krog, danes ob 19. uri: Helios – Krka, Zlatorog – Rogaška, ob 20.15: Olimpija – Hopsi, za obstanek, 1. krog, danes ob 19. uri: Tajfun – Podčetrtek, ob 19.30: LTH Castings – Primorska, ob 20. uri: Šenčur – Portorož.