Koliko časa in dela ste kot igralec posvetili treningu meta?

Tako kot imajo nekateri igralci prirojene atletske sposobnosti, sem bil sam nadarjen za met. Toda to je le osnova. Za met sem namreč delal vsak dan kot obsedenec. Nič drugega me ni zanimalo, samo to, da izpopolnim tehniko do popolnosti in da vedno znova zaslišim zvok mrežice, ko žoga pade v koš.

V edini sezoni v ligi NBA ste z LA Lakers osvojili šampionski prstan. Kakšne spomine imate na ta dosežek?

V tisti sezoni sem se naučil ogromno stvari. Verjetno največ v karieri. Do potankosti sem spoznal, kaj pomeni biti moštvo v pravem pomenu besede, kakšni so odnosi med igralci v šampionski ekipi in kako najboljši posamezniki z ekipnim delom poskrbijo, da tudi drugi stalno napredujejo. Te izkušnje ne bi zamenjal za nič na svetu.

Ob tem ste imeli možnost sodelovati tudi z velikim Kobejem Bryantom.

O njem veliko besed ne gre izgubljati. Bil je tako tekmovalen, da ni hotel izgubljati niti na treningih. Tisti, ki ga je moral pokrivati, je imel težko nalogo, saj Kobe ni popuščal niti za trenutek. Enostavno je vsako košarkarsko prvino želel osvojiti do perfektnosti.

Danes ste eden najboljših trenerjev za met na svetu. Kateri so glavni principi, ki se jih držite?

Vsak igralec ima drugačen met. Sprva poskrbim, da pri metu sledi naravnemu gibanju roke. Ničesar ne sme narediti na silo. Tu veljajo tri osnove – ravnotežje, rotacija in lok. Ko enkrat to osvoji, se začne razvoj in popravljanje malenkosti. Za vsakega igralca izdelam poseben program s specifičnimi vajami. Dela je ogromno, a v njem preprosto uživam. Na približno vsake tri mesece sicer dobim klic kakšnega od moštev NBA, ali bi se pridružil njihovemu trenerskemu štabu, a mi osebni posel tako cveti, da nimam potrebe po takšni odločitvi.

Kako se je zgodilo, da ste zadnji dve poletji sodelovali z Luko Dončićem?

Luko sem spoznal, ko je pred leti prišel v Kalifornijo na delo v trening center P3 Sports Performance, kjer z uporabo tehnologije proučijo gibanje igralca in ga nato poskušajo čim bolj prilagoditi potrebam nekega športa. S tem posamezniki izboljšajo atletske sposobnosti, hkrati pa zmanjšajo možnost poškodb.

Katere so bile glavne stvari, na katere sta se osredotočila pri treningu?

Glavna stvar je bil seveda njegov met. Nato smo se posvetili vodenju žoge in prehajanju iz vodenja v met. Zadnja faza je temeljila na osvajanju prostora za met z različnim varanjem.

Je bil Luka dober učenec?

Gre za izjemno delavnega športnika, ki v prvi vrsti ljubi košarko. V tem me precej spominja name v mladih letih. Mislim, da je med časom, ki sva ga preživela skupaj, uvidel, da tudi sam ljubim ta šport in da sem mu posvetil tako rekoč celotno življenje. Tako je od skupnega dela odnesel še precej več, kot bi sicer, saj sva se še dodatno povezala.

Ste presenečeni nad njegovimi letošnjimi predstavami?

Niti nad eno stvarjo nisem presenečen. Na treningih sem dobro videl, česa je sposoben. Veliko truda in energije vloži v delo, da je lahko na tekmah nato kar najbolje pripravljen. Do zdaj ničesar ni prepustil naključju. S takšno miselnostjo bo prišel zelo daleč.

V svoji trenerski karieri ste delali s številnimi znanimi košarkarji. Kam bi uvrstili Luko?

Vsak igralec, s katerim imam priložnost sodelovati, mi je na poseben način pri srcu. Luka ima potencial, da postane eden najboljših igralcev na svetu. Ker je ob delu sprejel tudi mojo filozofijo, način razmišljanja in pogled na košarko, imam do njega še dodatne simpatije.

Kaj lahko Luka doseže v ligi NBA?

Prepričan sem, da bo v nekaj letih eden največjih zvezdnikov lige NBA. V številnih člankih sem zasledil, da atletsko menda ni na dovolj visoki ravni. Kot nekomu, ki je z njim preživel veliko časa, mi lahko verjamete, da je atletsko povsem dovolj razvit za ligo NBA.

Ste poleg Luke do zdaj sodelovali še s katerim slovenskim košarkarjem?

Ne, sem pa po vikendu Vseh zvezd začel sodelovati s Hrvatom Mariom Hezonjo.

Kako pa gledate na predstave Gorana Dragića v ligi NBA?

Dragić je eden najbolj podcenjenih igralcev v ligi. Gre za vrhunskega športnika, ki je iz sezone v sezono napredoval in se razvijal. V ligi NBA si je ustvaril odlično kariero, in mislim, da so najboljša leta šele pred njim.