Novi državni sekretarji (ni še jasno, ali bosta dva ali trije) bodo potrebovali nekaj časa za dvig obratov na 110 odstotkov, čeprav ministrica trdi, da je našla strokovne ljudi, ki bodo zagotovili nemoten potek zdravstvene reforme. Ob tem pa je dodala, da se bodo nadaljevali tudi projekti za skrajševanje čakalnih dob. Zanimivo, da je omenila prav čakalne vrste, ko vrabci okoli UKC Ljubljana čivkajo, da je nekdanjo državno sekretarko Tušarjevo precej zmotila popustljivost ministrice do direktorja bolnišnice Andraža Kopača, ki je pridelal 25 milijonov evrov minusa. Hkrati pa ni izkoristil okoli pet milijonov evrov sredstev, ki so jih imeli na razpolago za krajšanje čakalnih vrst. Spomnimo se tudi izjave Tušarjeve, ki jo je dala za naš časopis v času, ko je še bila državna sekretarka: »Menim, da bo morala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc vodstvo UKC Ljubljana pozvati, naj bo skrajševanje čakalnih dob eden od ključnih ciljev. Vodstvo se bo moralo zavezati, da bodo tisto, kar obljubijo, tudi stoodstotno izpeljali.« Vodje, ki ciljev ne bodo uresničili, bi morali po njenem mnenju ponuditi odstop, je takrat še povedala Tušarjeva.

V pomoč ministrici pa prihaja nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, ki smo si ga najbolj zapomnili po protialkoholnem zakonu. Ministrici naj bi se sam ponudil in bo samo svetoval. Keber se je tudi sam, sicer neuspešno, trudil odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar je ključna točka reforme, ki jo poskuša spraviti pod streho Milojka Kolar Celarc. Včeraj so sneli rokavice tudi v zavarovalnicah, ki bodo ostale brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in napovedujejo celo ustavno pritožbo. S prihodom Kebra pa je tudi ministrica dala jasen znak, da pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju ne bo popuščala, saj je Keber eden najbolj zavzetih nasprotnikov tovrstnega zavarovanja. Vsekakor bo zanimivo videti, komu bodo koalicijski poslanci bolj naklonjeni, ministrici ali zavarovalnicam.

Kebru prvič ni uspelo. Kakor se je reforme lotila in kako jo je izvajala Kolar-Celarčeva, vse kaže, da tudi njej ne bo uspelo. Kaj lahko v kratkem času do volitev za tako pomemben zakon storita Kolar-Celarčeva in Keber skupaj? Verjetno ne veliko, ampak videli smo že hujše stvari. Na roko ministrici ne gre niti dejstvo, da so hujši kritiki od opozicije njeni koalicijski partnerji. Zlasti DeSUS z nekdanjim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem na čelu. Trenutno kaže, da bomo dobili zdravstveno reformo samo, če se zgodi čudež. Čudeži pa se ne dogajajo pogosto. Zadnji, ob zmagi Barcelone nad Paris Saint-Germainom, se je zgodil z izdatno pomočjo sodnikov. Nič pa ne kaže, da so sodniki na strani zdravstvene ministrice. Res pa je, da je SDS blizu.