Po izbruhu Agrokorjevih finančnih težav so številni pričakovali, da bo ruska državna banka Sberbank kot največja posamezna posojilodajalka včeraj predstavila podrobnosti sanacijskega načrta Agrokorja.

To se še ni zgodilo, je pa predsednik uprave Sberbank Herman Gref novinarjem v Moskvi pojasnil, da so v tesnih stikih z Agrokorjevim menedžmentom in lastniki (Ivico Todorićem). »Še naprej jih podpiramo. Naredili bomo vse, da družba obstane in da reši trenutne probleme. Obstaja načrt, s katerim smo se strinjali za rešitev težav,« je po poročanju Reutersa povedal Gref. V Sberbank so sicer v ponedeljek pojasnili, da so se s ključnimi bankami posojilodajalkami Agrokorja dogovorili, da bo prvi korak zagotovitev likvidnosti največji zasebni družbi v sosednji državi.

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić se je včeraj sestal s predstavniki kitajske industrijske in komercialne banke (ICBC), ene največjih kitajskih bank. Na vprašanje, ali so se pogovarjali o vstopu v lastništvo Agrokorja, je Marić odgovoril, da je to možnost omenila hrvaška stran, vendar se o tem niso konkretno pogovarjali. Po poročanju hrvaškega tednika Nacional pa so se predstavniki banke ICBC po sestanku z Marićem sestali z Ivico Todorićem. Kot je Nacionalu pojasnil eden od predstavnikov Todorićeve družine, so se v tem trenutku pripravljeni odreči polovičnemu lastništvu Agrokorja.

Največji Agrokorjevi dobavitelji so se včeraj sestali s hrvaško vlado. Kot je poročal časnik Jutarnji list, so dobavitelji na sestanku poudarili, da je za njih nesprejemljivo, da se odpovedo delu terjatev do Agrokorja.