Dober mesec mineva, odkar je posnetek brutalnega nasilja na facebooku pretresel Slovenijo. Žrtev, 26-letni Andrej C., je zaradi hudih poškodb glave dva dni po dogodku umrl v ljubljanskem kliničnem centru. Zadeva je še vedno v preiskavi, so nam pojasnili na krškem sodišču.

Osumljenca, 20-letni Aleš Olovec in 29-letni Martin Kovač, ostajata v priporu, prejšnji teden jima ga je sodišče podaljšalo za 45 dni. Trenutna kvalifikacija kaznivega dejanja je povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, za kar jima grozi od tri do petnajst let zapora, ter neupravičeno slikovno snemanje, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora. »To pa še ne pomeni, da bo takšna kvalifikacija tudi v obtožbi, saj se lahko glede na pridobljene dokaze v preiskavi tudi spremeni v hujšo kvalifikacijo,« so nam pojasnili na sodišču v Krškem in dodali, da se za zdaj obema očita enako, še vedno pa poteka podajanje zagovorov. Kot smo poročali, je pred preiskovalnim sodnikom spregovoril le Kovač, ki je dejal, da mu je žal za to, kar je storil, da pa je bil precej opit, medtem ko Olovec ni rekel ničesar.

Policija je osumljenca izsledila in prijela še isto noč, le nekaj ur po njunem krvavem dejanju. K hitremu prijetju je prispeval zlasti anonimni klicatelj, ki je v noči na ponedeljek, 13. februarja, policiji sporočil, da nekdo neposredno po facebooku predvaja izživljanje nad nemočno žrtvijo. Približno uro po prejetju obvestila so bili krški policisti in reševalci že na kraju dogodka. Na travniku v bližini Podbočja v krški občini so našli hudo pretepenega 26-letnika, v neposredni bližini pa tudi oba osumljenca, s katerima policisti niso imeli težav, saj se prijetju nista upirala.

Kovač pogojno obsojen zaradi tatvin

»Policija je Kovača v preteklosti že večkrat obravnavala v zvezi s premoženjskimi kaznivimi dejanji. Tako so ga le tri dni po krvavem dogodku pripeljali na predobravnavni narok na brežiško sodišče zaradi tatvin po posavskih zidanicah leta 2013, ki naj bi jih izvajal skupaj z bratom in še enim osumljencem, ki pa ju na sodišče ni bilo. Kradli naj bi zlasti orodje in hrano. Kot poroča Dolenjski list, je krivdo priznal. Sodnica mu je naložila pogojno kazen štirih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. ds