Lastniki vrtov oziroma teras so predvsem v poletnih mesecih v prednosti, saj lahko v družbi družinskih članov ali prijateljev uživajo na svežem zraku in si privoščijo piknik, morda le kozarček vina ali ledene limonade pod toplim poletnim zvezdnatim nebom. K še prijetnejšemu, lahko tudi romantičnemu občutju pa zagotovo pripomore plamen ognja, zato si – če le imate prostor, omislite kurišče oziroma odprto vrtno ognjišče.

Kako zgraditi vrtno ognjišče

Vrtno ognjišče lahko izdelamo tudi sami, pri čemer moramo poskrbeti za varnost, tako da se pri postavljanju odločimo za negorljive in trajne materiale. Nič manjša ni izbira goriva. Kurimo lahko z drvmi, lesnimi briketi ali peleti, plinom, lahko uporabljamo celo gel. V nasprotju s preostalimi vrstami ognjišč montaža plinskega vseeno terja profesionalno pomoč. A ne glede na vse je zagotovo najlažje zgraditi vrtno ognjišče iz opeke ali kamenja. Če nam finance dopuščajo, je lahko ognjišče denimo izklesano iz kamna ali ga zgradimo iz marmorja. V osnovi je treba zgraditi le okvir, obod, ki je lahko bodisi kvadratne, okrogle ali katere koli druge oblike, ki se bo lepo zlila z okoljem našega vrta oziroma terase. Obod naj bo visok vsaj 15 oziroma 20 centimetrov. Navadno je kurišče ognjišča nekoliko dvignjeno od tal, da je celotna struktura visoka okoli 50 centimetrov, saj je tako lepše. Seveda pa lahko kurišče vedno vdelamo tudi v tla in ga obroblja zgolj ena plast zidakov.

Pri načrtovanju vrtnega ognjišča ne smemo pozabiti na pravilno namestitev samega gorilnika. Kajti če bomo kurili na drva, je treba poskrbeti, da bo gorilnik nameščen nekoliko nižje, poskrbeti je treba tudi za dotok zraka s strani. Predvsem v spodnjem delu ognjišča moramo pustiti odprtino, skozi katero bo pritekal kisik in omogočal lepše izgorevanje in tako ustvaril čudovit ogenj, ne le neprijetnega dimljenja.

Za ustvarjanje prijetnega vzdušja

Vrtno ognjišče zagotovo v poletnih večerih pripomore k prijetnejšemu vzdušju. Pri druženju v dvoje ali s prijatelji pa ima ogenj še eno pomembno vlogo: odganja nadležni krvosesni mrčes, ki si ga ob toplih poletnih dneh nihče ne želi v bližini. Prijetno druženje ob ognju pa lahko izkoristimo tudi za prigrizke, ki bodo zagotovo pripomogli k še boljšemu počutju. Nad plameni lahko popečemo jabolka, koruzo, pri otrocih silno priljubljene sladkorne penice ali klobasice in hrenovke. V žerjavici pa se odlično speče krompir. Če si želimo konkretno večerjo, v ognjišče naložimo oglje, postavimo nanj mrežico in imamo tako večerni piknik s pečenimi čevapčiči in zelenjavo.