V postelji preživimo od 2500 do 3000 ur na leto ali morda še več, če v njej beremo ali gledamo televizijo, kar je približno tretjina življenja. Zato je izbira primernega ležišča, ki ustreza našim spalnim navadam in potrebam, zelo pomembna. Če je ležišče staro več kot sedem let, je skrajni čas, da začnete razmišljati o novem, sicer se boste spopadali s težavami, ki smo jih opisali v uvodu. Življenjska doba vzmetnic je sicer okoli sedem do deset let, vendar jih je treba včasih zamenjati prej, kar je odvisno tudi ali predvsem od njihove kakovosti.

Cena naj ne bo merilo

Idealnega ležišča, ki bi ustrezalo vsakomur, ni, pravijo strokovnjaki, ampak je to stvar osebne izbire in preferenc. Razmisliti je treba o vrsti (materialu) vzmetnice, njeni trdoti in ne nazadnje o ceni. Slednja naj ne bo (edino) merilo pri izbiranju, saj so denimo testiranja v Nemčiji pokazala, da so lahko razmeroma poceni vzmetnice zelo dobre, nekatere najdražje pa ne. Obstaja več osnovnih tipov vzmetnic, ki jih v grobem delimo na ležišča iz pene (večinoma iz hladne pa tudi iz viskozne pene), z jedrom iz vzmeti v različnih oblikah, ležišča iz lateksa, visoke vzmetnice (boxspring) in ortopedska ležišča. Katera vzmetnica je boljša, je odvisno od želene prilagodljivosti in zračnosti. Nekomu ustreza trša vzmetnica, drugemu mehkejša, nekateri se bolje počutijo na zračnih ležiščih z vzmetnim jedrom, drugi spet prisegajo na vzmetnice iz hladne (tudi spominske) pene, ki se odlično prilegajo telesu.

Ne premehko ne pretrdo

Izdelovalci ležišč ponujajo v glavnem pet stopenj trdote z oznakami od H1 do H5, pri čemer sta prvi dve primerni za osebe s telesno težo do 70 kilogramov, srednja od 70 do 120 kilogramov in zadnji dve nad 120 oziroma 160 kilogramov. Izvedenci svetujejo, da ne izberemo ne pretrdega ne premehkega ležišča, četudi marsikdo, ki ga boli hrbtenica, verjame, da bo bolje spal na trdem ležišču. Zaradi pretrde vzmetnice čutimo bolečine v spodnjem delu hrbtenice, zaradi premehke pa v zgornjem delu – pri obeh hrbtenica med spanjem ni v pravilni legi. Zelo dobra možnost je ležišče, ki je na eni strani mehkejše in na drugi trše, saj ga lahko po potrebi obračamo, kar je še posebno primerno za nosečnice, bolnike in starejše. Kaj pa, če potrebujemo vzmetnico za par? Kadar je postelja dovolj široka za dve vzmetnici, lahko kupimo vzmetnici različnih trdot, nekatera ležišča pa imajo dve ločeni jedri, od katerih je vsako prilagojeno svojemu uporabniku, kar je najboljša možnost.

Preizkusite jo!

Stopnje trdote vzmetnic v Evropski uniji niso regulirane. Proizvajalci si sicer prizadevajo slediti osnovnim specifikacijam, kar pa je zelo težko, saj se trdota penastih vzmetnic in ležišč z vzmetmi povsem razlikuje – občutek trdote je namreč odvisen tudi od točkovne prilagodljivosti ležišča, ki je odlika zlasti pene in lateksa. Izbira najboljše vzmetnice med široko ponudbo na trgu je zato povsem individualna. Če kupujete novo ležišče, ga v trgovini preizkusite, saj boste le tako občutili, ali vam ustreza ali ne. Najbolje je, da za nekaj časa ležete nanj v udobnih oblačilih, da se prepričate, ali vam ponuja primerno oporo, saj gre navsezadnje za večji nakup, ki ga ne želite obžalovati. Nekateri prodajalci ponujajo celo možnost testiranja ležišča na domu: če po mesecu ali dveh ugotovite, da z njim niste zadovoljni, ga lahko vrnete.

Zračni in ekološki materiali

Za kakovosten počitek pa ne zadošča le ustrezno jedro ležišča, ampak je pomembna tudi tkanina, ki ga obdaja. Naravni materiali, ki izpolnjujejo najstrožja zdravstvena in ekološka merila, so najbolj zaželeni. Bombažna, celulozna in bambusova vlakna so mehka, delujejo protibakterijsko in odlično prevajajo toploto in vlago. Tudi svila in kašmir sta na seznamu kakovostnih naravnih tkanin za prevleke ležišč, ki so zračne in udobne. V zadnjem času se vse bolj uveljavljajo umetna vlakna, ki so po lastnostih in uporabnostih primerljiva z naravnimi, porozna vlakna pa so primerna za ljudi, ki se ponoči potijo. Izbira primernih materialov je še posebno pomembna za tiste, ki imajo astmo ali jih mučijo alergije. Z dodatkom antistatičnih in antibakterijskih vlaken, kot so karbonska in srebrna, se na njih ne nabirajo prašni delci ali razvijajo škodljivi organizmi in neprijetne vonjave.

Letvene podlage

Tudi najbolj kakovostna vzmetnica nam ne koristi brez ustrezne podlage, ki je njena opora in hkrati poskrbi za zračenje oziroma odvajanje vlage iz ležišča, s tem pa poskrbi za njegovo daljšo življenjsko dobo. Najpreprostejše so ravne letvene podlage, naprednejše pa so prožne letvice, na katerih z drsniki nastavimo želeno trdoto na ledvenem in ramenskem delu, ki sta med spanjem najbolj obremenjena. Ker je njihova učinkovitost odvisna od števila letvic, ki se prilagajajo območjem pritiska, je priporočljivo izbrati podlago z najmanj 25 letvami. Še boljše so letvene podlage, na katerih lahko ročno ali z daljinskim upravljanjem dvignemo in spustimo vzglavje in podnožje ter individualno nastavljamo območja, kjer je pritisk telesa največji. Najbolj dovršeni pa so tako imenovani spalni sistemi, kjer letvice na posameznih delih ali v celoti nadomestijo gibljivi diski, ki poskrbijo za odlično oporo in popolno prileganje telesu.