Seveda smo ob pomoči razumevajočih ljudi našli drugo rešitev. Pa da ne boste mislili, da je bila potem lokacija v knjižnici ali morda šoli.

Pa saj to ni bistveno. Bistveno je to, da lahko oblastniki tako na vrhu države kot na lokalnem nivoju z nami državljani očitno delajo, kar hočejo. Lahko nas vlečejo za nos z narcisoidnimi potezami kot predsednik države, pa se vseeno odloči za ponovno kandidaturo za ta položaj. Lahko »človekoljubno« in zaradi »varnosti« države, tako kot to dela predsednik vlade, odločajo o žici na meji in pošiljanju vojakov v tujino. Lahko kot predsednik parlamenta zatajijo svoja načela in svoje znanje ter se prilagodijo drugačnim in nasprotnim stališčem ter tako zlorabijo naše zaupanje. Lahko kot vrhovno brezimensko sodišče odločajo o zadevi družine Korba in v imenu ljudstva na najbolj nečloveški način rešujejo človeške stiske. Za to imajo sodišča seveda ustrezno pravno podlago. Tudi za to, da so nekateri malo bolj neenaki kot drugi, ki so malo bolj nepogrešljivi. Ne smemo pozabiti niti še »moralistov« in podpornikov takšnih razmišljanj in ravnanj.

Skratka, gre za stanje duha in ravnanja, ki je od preprodaje orožja ter vseh akterjev Janše, Bavčarja in drugih do današnje preprodaje podjetij in vseh deviacij v družbi, s pokritji imen, kot so Pahor, Cerar itd., pripeljalo do tega, da se sprašujem, ali nas res lahko, kdor koli je že na oblasti (državni in lokalni), kadar koli se mu zljubi, prevara in ima za to celo kritje v pravnem sistemu. Za svoja ravnanja zaradi preprodaje orožja v preteklosti ni še nihče odgovarjal. Niti pravno niti politično. Nasprotno, takratna ravnanja so očitno »dobro« idejno seme za današnji organizirani kriminal, strankarsko prerivanje na oblastnih pozicijah, brezposelnost in zaposlitveno neperspektivnost, socialno in pravno neenakost in podobna negativna stanja v družbi.

Torej: oblastniki, vplivneži in idejni podporniki na lokalnem in državnem nivoju, saj bodo verjetno kmalu spet kakšne volitve. Se vidimo. In spoštovani državljani: koliko časa še?

Miloš Šonc, Grosuplje