Za marsikoga presenetljiv zmagovalec volitev na Nizozemskem, Mark Rutte (zmerna desnica), je premagal populistično Stranko za svobodo Geerta Wildersa, ki so mu sicer predvolilne ankete napovedovale zmago. Nizozemske delnice so se zaradi pozitivnega presenečenja odzvale z rastjo tečajev in so v povprečju dosegle najvišjo vrednost v zadnjih devetih letih (merjeno z indeksom AEX). Rezultati volitev so okrepili upanje, da bo tudi v prihajajočih volitvah aprila in maja v Franciji vsaj v drugem krogu poražena voditeljica francoske Nacionalne fronte, Marine Le Pen.

Za optimizem je ponovno poskrbela ameriška centralna banka, ki je sicer pričakovano dvignila osrednjo obrestno mero za 25 bazičnih točk na območje od 0,75 % do 1,00 %, a v njenih izjavah ni bilo zaznati, da bi kljub spodbudnemu makrookolju hitela dvigovat obrestne mere. Kot kaže, za leto 2017 ostajajo veljavni že napovedani trije dvigi obrestne mere, kar bo denimo na začetku leta 2018 pomenilo, da bodo zgodovinsko gledano obrestne mere še vedno na zelo nizkih ravneh.

Pragmatičnost ameriške centralne banke je šla na roko praktično vsem svetovnim valutam, ki so pridobivale vrednost proti ameriškemu dolarju, kar pa je spodbudilo tudi tečaje surovinskih družb. To se je odrazilo pri rasti evropskih delnic s področja naravnih virov (Antofagasta, Fresnillo, BHP Billiton, Randgold Resources). Omeniti velja podjetje Anglo American, ki je med drugim znano po pridobivanju diamantov, platine in bakra. Tečaj delnic podjetja je v preteklem tednu porasel za 13,3 %, k čemur je pripomoglo razkritje, da namerava indijski milijarder Anil Agarwal kupiti paket delnic podjetja, vreden dve milijardi funtov.

Visokoleteče so bile tudi delnice Lufthanse, ki so na krilih optimističnih napovedi glede prihodnjega poslovanja na tedenski ravni pridobile 7,4 %. Italijanski Generali, ki je bil do nedavnega še predmet izdatnih prevzemnih špekulacij, je objavil najboljši dobiček v zadnjih devetih letih in se zavezal k višjim izplačilom dividend. Delnice so se na tedenski ravni odzvale s triodstotno rastjo.

Prešerne volje pa ne morejo biti delničarji Renaulta, saj naj bi bil predsednik uprave Carlos Ghosn neposredno odgovoren za domnevno goljufanje pri emisijah izpušnih plinov. Tečaj delnice se je posledično pretekli teden znižal, in sicer za 7,1 %.

Kljub nizki ceni nafte so za Rusijo na vidiku boljši časi. Bonitetna agencija S & P je namreč dvignila obete iz nevtralnega v pozitivno območje. Tako je le še korak oddaljena, da izgubi nezaželeni status (junk) za dolgoročni državni dolg, ki ji je bil dodeljen pred dvema letoma ob kolapsu cene nafte in hkratnih sankcijah zahodnih držav zaradi vojne v Ukrajini. Takrat se je razmeroma uspešno odzvala, ko je sprostila tečaj svoje valute in vodila restriktivno fiskalno in monetarno politiko. Rubelj je tako v letu 2017 med valutami, ki so najbolj porasle proti dolarju (+7 %) in evru med državami v razvijajoči se Evropi. Rast rublja med drugimi koristi tudi podjetjem, kot je denimo Krka, kjer izvoz v Rusijo pomeni pomemben delež prihodkov. Rusijo vseeno čaka še kar nekaj dela, da si spet pridobi želeni status »investment grade«. Med drugimi se mora lotiti strukturnih reform, a povsem verjetno je, da se jih bodo resno lotili šele leta 2018, po ruskih predsedniških volitvah.