Štirikrat doslej je 35-letni Roger Federer osvojil teniški turnir, ne da bi izgubil svoj začetni udarec. V Indian Wellsu je bil blizu petemu uspehu. Toda Stan Wawrinka je v drugem nizu finala odvzel začetni udarec slovitemu rojaku. Kljub temu je Federer pokazal svojo moč ter se petič v karieri veselil zmage na turnirju serije masters v kalifornijski puščavi. Federer je ugnal tekmeca s 6:4 in 7:5 ter se na drugem največjem turnirju sezone doslej še drugič veselil zmage. Hkrati je postal najstarejši igralec, ki se je veselil zmage na turnirju serije 1000.

Če je bil po zmagi Federerja na prvem letošnjem turnirju največje četverice v Melbournu še kdo skeptičen, da Švicar ne bo nadaljeval v zmagovitem tempu, ima FedEx po Indian Wellsu vse več navijačev. Najboljši igralec vseh časov trenutno nima šibke točke, svojo ekspresno igro pa vsili vsakemu tekmecu. Proti Wawrinki je denimo dobil prvi niz po 29 minutah igre, ob tem da sta tekmeca odigrala deset iger. Najbolj Federer navdušuje z bekhendi, s katerimi uprizarja teniško perfekcijo.

Turnir v Indian Wellsu je potrdil, da je 21-letni Nick Kyrgios igralec prihodnosti. Avstralec je drugič v dveh tednih vzel skalp Novaku Đokoviću, kar v svetovnem tenisu pomeni spoštljiv dosežek. Zanimivo je, da je Rafael Nadal prvič v karieri moral trikrat zapored priznati premoč Federerju, ki je zaostanek v medsebojnih dvobojih znižal na 13:23. Američan Jack Sock pa je z uvrstitvijo v polfinale dokazal, da v tem trenutku spada med najboljših deset igralcev na svetu, čeprav je na svetovni lestvici na 17. mestu.

Pri ženskah je v Indian Wellsu za presenečenje poskrbela Jelena Vesnina. 30-letna Rusinja iz Sočija je z zmago dosegla svoj največji uspeh, po katerem se je na svetovni lestvici prebila na 13. mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v karieri. Zanimivo je, da je prišla Vesninova v Indian Wells po 14 letih, kamor je kot 16-letna najstnica prvič pripotovala v Združene države Amerike. Pravi, da se je takoj zaljubila v kalifornijsko puščavo, v kateri bi z lahko živela do konca življenja.

Na svetovni lestvici se je Federer prebil že na šesto mesto ter poskrbel za največji napredek med igralci iz prve deseterice. Andy Murray in Novak Đoković ostajata na prvih dveh mestih, pri obeh pa je zgodnji poraz v Indian Wellsu pustil posledice, saj sta odpovedala turnir serije masters v Miamiju, ki se bo odvijal v naslednjih dneh. Najboljši Slovenec je na 136. mestu Blaž Kavčič. Pri ženskah se je na prvo mesto svetovne lestvice povzpela Angelique Kerber. Nemka ne blesti, a ne kriva ne dolžna napreduje na lestvici, ker Serena Williams pač ne tekmuje. Najvišje uvrščena Slovenka je na 142. mestu Tamara Zidanšek. Uvrstitvi najvišje uvrščenih slovenskih igralcev pa nazorno kažeta, da slovenski tenis v globalni konkurenci trenutno spada v kategorijo eksotov.