Dejstvo je, da se dom zapraši hitreje, kot bi želeli, četudi zanj dobro skrbimo. Nekaterim zato sesanje predstavlja zamudno ali neprijetno opravilo, ob tem pa delajo napake, ki ga naredijo težje, kot v resnici je. V tem članku bomo z vami delili nekaj nasvetov za čist dom v upanju, da vam bomo olajšali delo.

Ne le zaradi videza, ampak tudi zdravja

Za vse, ki sobivate s svojimi štirinožnimi prijatelji ali malimi nogicami, ki tacajo po stanovanju, že veste, kako pomembno in potrebno je pogosto čiščenje tal. Drugim pa je treba povedati, da sesanje ni opravilo le zaradi videza. Na tleh prebivajo številni mikrobi, ki lahko povzročajo težave osebam z astmo in alergijami, kot je denimo seneni nahod. S sesanjem in mokrim čiščenjem tal odstranimo nečistoče, umazanijo, pršice, mikrobe in druge alergene, ki lahko vplivajo na vaše zdravje. Ne nazadnje pa je redno sesanje dobro za počutje, saj boste tako tudi nekaj časa aktivni, obenem pa bo po končanem opravilu sledil občutek, da ste nekaj dosegli. Če boste izvedli generalno ali spomladansko čiščenje, sesanje opravite na koncu. Tako boste ujeli prah in umazanijo, ki se bosta ulegla po tleh med drugimi nalogami. Pripravite teren in odstranite vse predmete ter ovire, ki lahko preprečijo učinkovito in hitro sesanje tal.

Da je sesanje učinkovito

Marsikdo kljub na videz preprosti uporabi še vedno neprimerno uporablja sesalnik in si s tem oteži delo, hkrati pa skrajšuje njegovo življenjsko dobo. Vzemite si čas in pustite sesalniku, da opravi svoje delo učinkovito. Premikajte se po sobi po določenem vzorcu, namesto da sesate malo tu in malce tam, s kratkimi gibi. S tem boste zajeli vse dele tal učinkoviteje, kar pomeni, da boste tudi bolje izkoristili čas. Zaželeno je, da si ustvarite rutino in posesate talne površine glede na različne dejavnike, ki pripomorejo k umazaniji v vašem domu. To je lahko tedensko, če imate denimo hišne ljubljenčke, pa pogosteje. Večji kosi stekla, kovanci, sponke in drugi manjši predmeti predstavljajo potencialno nevarnost za vsak sesalnik, saj lahko poškodujejo njegovo vrečko ali pa mehanizem ter občutljivejše delce v njem. Prav tako sesanje mokrih tal in razlitij tekočin ni primerno za navadne sesalnike. Za odpravljanje mokrih madežev so najprimernejši mokri in parni sesalniki.

Vzdrževanje je zelo pomembno

Če uporabljate sesalnik na vrečko, boste morali nekaj pozornosti posvetiti prav tej vrečki in filtru. Če opazite, da moč sesalnika skozi čas peša, je precej verjeten vzrok ravno v prenapolnjeni vrečki ali v filtru. Zato se pred sesanjem prepričajte, da vrečka ni prepolna in filter ni umazan. Preverite tudi, če so sesalne glave čiste in delajo, kot bi morale. Nastavki vam lahko zelo olajšajo delo, zato kar pogumno posezite tudi po njih. Tako boste lažje posesali območja, na katera pogosto pozabite, ali pa jih nezadostno očistite. Lotite se tudi robov, višjih površin ali predelov med pohištvom. Če se ob rednem vzdrževanju vaš sesalnik namuči ob pobiranju nekaj zrn riža, je morda že čas, da razmislite o zamenjavi. Izberite model, ki bo ustrezal vašim zahtevam in tipom tal, na katerih ga boste uporabljali.

Pravi sesalnik za pravo nalogo

Izberite sesalnik, ki bo kos nalogam v vašem domu. Pometanje s klasično metlo na ščetine in pomivanje tal lahko mnogo učinkoviteje in hitreje opravite s sesalniki 3-v-1. Prašni delci in dlake se ne zatikajo ob ščetine metle, preveč navlažena tla pa so varnostni izziv in lahko uničujejo lesene površine. Temeljito in zanesljivo boste to delo opravili s parnim čistilnikom, ki tla hkrati sesa, pomiva in suši. Za prav tako hitro, a učinkovitejšo čiščenje priporočamo brezžični sesalnik, s katerim boste posesali tla, hkrati pa z vgrajenim ročnim sesalnikom dosegli tudi težko dostopne kote. Klasični sesalniki so odlični za vse vrste površin, od trdih do preprog. V grobem jih ločimo na način shranjevanja umazanije v vrečki ali v posodi. Privrženci tistih z vrečkami opevajo njihove protialergene lastnosti, saj se umazanija in prah ne vrneta nazaj v prostor, vzdrževanje pa je lažje, saj menjava filtrov ni potrebna. Na drugi strani so lastniki sesalnikov s posodo deležni vpogleda v učinkovitost sesanja, predvsem pa prihranijo pri strošku menjave vrečk.

Vir: www.bigbang.si