Zračenje

Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Ne glede na to, ali gre za prenovo ali obnovo, bo objekt, na katerem se izvaja gradbena dela, po zaključku zagotovo precej zrakotesen. To je z vidika učinkovite rabe energije sicer dobrodošlo in potrebno, toda to pomeni, da je na neki način treba zagotoviti redno zračenje prostorov.

Prenova

Pri prenovah je opcija mehanskega prezračevanja skoraj nemogoča in zato morajo uporabniki zavestno in večkrat na dan zračiti prostore. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade uporabnikov. Zato je že v fazi načrtovanja treba razmisliti, kako bomo zračili prostore. Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore, to pomeni, da bomo v vsakem prostoru morali nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto, pa je veliko lažje ustvariti prepih le z dvema ali tremi okni in zrak se v prostoru hitro izmenja.

Programiranje

Če so v prostoru tudi strešna okna, je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati. Običajno so v upravljalni tablici tudi že programi za zračenje, kar pomeni, da okno odpremo in se po nekaj minutah zapre samo. Ali še bolje – čas odpiranja in zapiranja okna lahko nastavimo že vnaprej. In program bo sam skrbel za redno zračenje. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju odda v prostor deset litrov vlage na dan.

Zatič

Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenje, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu. Prav tako je okno opremljeno z zatičem za zračenje – okno se pripre in fiksira, da ga veter ne bi morebiti bolj odprl, in se prostor lahko zrači – podobno kot pri vertikalnih oknih z možnostjo zračenja na »ventus«. Taisti zatič se uporabi tudi pri čiščenju okna, le da se okno zasuče tako, da pride zunanje steklo v prostor.

Svetloba

Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšuje tudi okenske odprtine, predvsem na severno stran. Predvsem pri prenovah, kjer je obstoječi objekt nemogoče zasukati, je treba skrbno premisliti, kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Saj vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe, počutimo veliko bolje kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 odstotkov okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor, velik devet kvadratnih metrov, bi moral imeti vsaj 1,8 kvadratnega metra okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča tudi do 15 odstotkov. Tega še zlasti ne pozabite pri otroških sobah, saj otroci v njih preživijo veliko časa.

Zastiranje

Seveda je pomembno, da je mogoče naravno svetlobo tudi zastreti, denimo če želimo zaspati. Verjetno vsi poznate pregovor, da je dober spanec pol zdravja. Prav zato moramo zagotoviti, da imamo v spalnih prostorih v času spanja popolno temo. Za strešna okna je na voljo tako imenovano senčilo Siesta, ki naredi popolno temo tudi v najmočnejšem soncu. Dobra lastnost tega senčila je tudi, da v zimskih dneh poveča toplotno izolativnost strešnega okna za 20 odstotkov.

To je le nekaj drobnih nasvetov. Priporočamo, da poiščete nasvete strokovnjakov, saj je napake v gradbeništvu zelo težko, predvsem pa drago sanirati.

Katja Ličen Pajenk