Festival Odprte hiše Slovenije je največji arhitekturno-nepremičninski festival v živo in največja spletna arhitekturna knjižnica slovenske sodobne arhitekture s številnimi podatki o objektih, dostopna vse leto tudi po festivalu.

Najboljše v kakovostni arhitekturi

OHS ponujajo izkušnjo v kakovostni arhitekturi. Predstavljajo najboljše in vodilne prakse na področju arhitekture, krajinske arhitekture, urejanja prostora, kulture gradnje, trajnostne gradnje in nepremičninskega sektorja. So del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje že v 30 mestih po vsem svetu. S tem nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več̌ kot milijon ljudi.

Na ogled doslej 474 objektov

V Sloveniji festival deluje od leta 2010. Doslej so odprli več kot 474 objektov in organizirali več kot 100 spremljevalnih dogodkov, ki si jih je ogledalo skoraj 17.000 ljudi. V letošnjem letu so na spletni strani zabeležili več kot 100.500, v šestih letih pa 340.500 obiskov. V njihovi bazi in na spletnem portalu je predstavljenih že več kot 600 najuspešnejših slovenskih arhitektov, krajinskih arhitektov in drugih vrhunskih strokovnjakov.

Uporabne rešitve za kakovost življenja

Stavb pa ne oblikujejo samo arhitekti. Oblikujemo jih vsi ljudje, javni odločevalci, investitorji, uporabniki. Odprte hiše Slovenije zato ljudem omogočajo izkušnjo, da v stavbe vstopijo, jih preizkusijo, navežejo stike z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki. Poslanstvo festivala OHS je ljudem pokazati, da kakovostna arhitektura ni nujno draga. Pomembne so kakovostne uporabne rešitve, ki nam izboljšujejo kakovost življenja. Predvsem pa bi morale biti vse javne stavbe in ureditve najkakovostnejše, dostopno zasnovane in vzor ostalim gradnjam.

Program festivala bo objavljen v začetku aprila. Za vse oglede bodo potrebne rezervacije prek spletne strani www.odprtehiseslovenije.org.