Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bomo konec tega meseca od 27. marca do 2. aprila – kar vseh sedem dni – lahko občudovali parado avtomobilizma, ki bo s približno 300 vozili zasedla 12.000 kvadratnih metrov razstavnih površin. V osmih razstavnih dvoranah si bomo na 24. avtomobilskem salonu Slovenije ogledali celotno ponudbo osebnih in lahkih gospodarskih vozil, tudi nekaj motornih koles in motociklov večine blagovnih znamk, prisotnih na domačem trgu. Med njimi bomo lahko občudovali tudi novosti, ki se bodo pripeljale še sveže s pravkar zaključenega salona v Ženevi ali pa bodo predstavljene kot slovenske premiere.

Tehnološki paviljon

Direktor Gospodarskega razstavišča Iztok Bricl ob tem poudarja: »Organizatorji smo prepričani, da si ljudje želijo videti nove avtomobile, da moramo zanje pripraviti zanimivo predstavitev, jim pokazati novosti tukaj, v Ljubljani, takoj za salonom v Ženevi. Pri tem smo se karseda vživeli v sodobnega kupca – zakaj potrebuje salon in kaj od njega pričakuje. Seveda pa smo svoje sile močno usmerili tudi v vsebinsko in izvedbeno atraktivno obsejemsko dejavnost.«

Prav zato razstavne prostore spremlja še Tehnološki paviljon. V njem želijo obiskovalce spodbuditi, naj pri nakupu novega avtomobila izberejo zase kar najustreznejši model za svoj način življenja, za svojo avtomobilnost. Tam jih bodo poznavalci in strokovnjaki seznanili z vsem, kar je možno v sodobnih avtomobilih kupiti, kakšno opremo, kateri tip, kolikšno varnost, koliko udobja, katere pripomočke … Lahko se bodo preizkusili v varni vožnji na posebnem simulatorju ter se na lastni koži prepričali, katere vse vozniške motnje povzroča nepazljiva vožnja, kot sta na primer uporaba telefona, vožnja v visokih petah in podobno. Izvedeli bodo kaj več o elektromobilnosti, pa tudi o novi evropski zakonodaji, ki je pred vrati. Kaj vse pomeni udobje v avtu, od pravilne drže, sedeža, postavitve volana do povezljivosti telefonov in avtomobilov. Spoznali bodo nove trende avtoakustike, kako tehnično deluje motor, novosti pri tem in kakšno je sodobno lastništvo avtomobilov.

Na 24. avtomobilskem salonu Slovenije se predstavljajo naslednje blagovne znamke: Alfa Romeo, Audi, Citroën, DS, Dacia, Ford, Hyundai, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Škoda, Smart, Suzuki, Toyota, Volvo, Volkswagen. Na ogled pa so v sklopu drugih razstavljavcev tudi vozilo BMW, novo električno vozilo Tesla ter prestižni modeli blagovnih znamk Lamborghini, ameriški Fisker … Od motociklov se predstavljajo Piaggio, Aprilia in Moto Guzzi.

Sveži modeli

Katere zadnje, še sveže modele pa bo mogoče videti na? To so Alfin novi križanec stelvio, Peugeotov novi križanec 5008, Renaultova captur in koleos, novi Citroënov model C elysee, Daciin logan MCV stepway, tu pa so še popolnoma nova Fordova fiesta v treh karoserijskih različicah, čisto novi Suzukijev swift, Seatova čisto nova ibiza. 24. avtomobilski salon Slovenije pa predstavlja še nekatere slovenske premiere: novi Audijev Q5, Fordov ka+, Hyundaijev i30, Mazdin MX-5 RF, prenovljena Mercedesova GLA in AMG GT R, novo Nissanovo micro in novo Oplovo insignio grand sport. Nekaj novosti pa naj za zdaj ostane še presenečenje. Razkrili vam jih bodo na avtomobilski paradi 24. avtomobilskega salona Slovenije.

Med številnimi zanimivostmi velja zagotovo omeniti še predavanje Roberta Lešnika, enega najbolj prepoznavnih avtomobilskih oblikovalcev, ki bo v ponedeljek, 27. marca. Robert Lešnik je pri Mercedesu šef oddelka zunanjega oblikovanja za osebna vozila in je oblikoval vse najnovejše mercedese, ki se danes vozijo po cestah. A Robert Lešnik je več kot to, je Slovenec, ki pri Mercedesu oblikuje prihodnost, in eden ključnih mož, ki jim zaupa Dieter Zetsche, predsednik uprave Daimlerja AG.

Tudi presenečenja

Razstavljavci so torej v svojih razstavnih salonih pripravili zanimivosti, ugodnosti, pa tudi presenečenja, ki jih bodo prvi dan, 27. marca, vse do 15. ure predstavljali samo strokovni javnosti in medijem, zato bo na ta dan mogoče salon obiskati šele popoldne. Salon sicer odpira svoja vrata ob 9. uri, do četrtka, 30. marca, je odprt do 20. ure, v petek, soboto in nedeljo, od 31. marca do 2. aprila, pa do 21. ure. Vstopnice so že v predprodaji na Mojekarte.si in na Petrolovih bencinskih črpalkah. Več o privlačnem utripu avtomobilizma – programu, »zeleni«, tudi cenovno prijazni dostopnosti do salona s P + R parkirišč in z avtobusi LPP, pa je objavljeno na spletni strani Avtomobilskega salona: www.avtomobilski-salon.si.