Na začetku poletja naj bi v Bovcu odprli pravi pustolovski park, na površini dobrih 4.500 kvadratnih metrov. Tako bo Filip Hrovat, direktor Bovec šport centra, uresničil načrte, ki jih snuje že polna štiri leta.

»Gre za specifičen park, največji v soški dolini. Na voljo smo imeli primerno zemljišče ob spodnji postaji krožne kabinske žičnice. Naši standardni ponudbi, ki vključuje plovbo z rafti, spuste s kajaki, vožnje po devet kilometrov dolgi progi z gorskimi skiroji in soteskanje (kanjoning) v soteski Fratarce v Loških stenah, kjer se spuščamo tudi po 45 metrov visokem slapu, bomo dodali še pustolovski park s tremi progami. Gradimo ga v skladu z evropskimi standardi. Trenutno je zmontiranih 29 konstrukcij platform in postavljena varovalna pletenica,« je povedal Filip Hrovat.

Prednost najmlajšim obiskovalcem

Proga za najmlajše v starosti od treh do desetih let bo imela devet elementov, končala pa se bo s 15 metrskim spustom po jeklenici. »Naša prioriteta je poskrbeti za najmlajše obiskovalce doline Soče. Platforme, ki so nameščene nizko na drevesih, bodo omogočale varno in zabavno pustolovščino za otroke in za starše,« razlaga Hrovat. Proga Expert bo namenjena ljubiteljem višine. Imela bo tri jeklenice, na njej pa bodo udeleženci lahko preizkušali ravnotežje in gibanje na višini do 12 metrov. Proga Extreme pa bo namenjena najbolj drznim. »Visoko v krošnjah dreves se bo udeležencem odprl pogled na Julijske Alpe, posamezni elementi pa bodo poskrbeli, da se bodo obiskovalci počutili kot alpinisti, ki se prebijajo čez te gore,« je prepričan Hrovat. Letos bo obiskovalcem na voljo 30 različnih elementov, za prihodnje leto pa načrtujejo še gradnjo proge Junior z dodatnimi desetimi elementi, namenjena pa bo mladim med 10 in 15 letom starosti.

Janko Humar, direktor Lokalne turistične organizacije Bovec, ob novi naložbi dodaja: »Pustolovski park Bovec bo pomembna turistična pridobitev. Zagotavljal nam bo novo dodano vrednost, ker posebno pozornost namenja najmlajšim in s tem pomaga zapolnjevati še dokaj prazen prostor na področju bovške ponudbe, namenjene družinam. Ker je park tik ob spodnji postaji žičnice Kanin, bo pomembno prispeval k oživitvi tega območja in graditvi manjšega, zaokroženega centra turistične ponudbe in dogajanja na južnem vstopu v Bovec.«

Skupaj s pustolovskim parkom bo Bovec šport center odprl tudi kamp. Letos bo v njem moč prebivati le v šotorih, prihodnja leta pa naj bi zraslo naselje lesenih hišic. »Vsako leto naj bi zgradili dve do tri hiške. Projekt naj bi končali v petih letih. Za kamp smo namenili 2.500 kvadratnih metrov ob pustolovskem parku.«

Filip Hrovat načrtuje dograditev pustolovskega parka v dveh mesecih, ko naj bi opravili tudi tehnični prevzem nove pridobitve.