Zadnja postaja prve norveške turneje na letalnici v Vikersundu je bila pravi festival postavljanja novih rekordov v letenju na smučeh. V soboto je bil v dobre pol ure kar dvakrat izboljšan svetovni rekord, zraven pa so letalci v treh dneh kot po tekočem traku popravljali državne in osebne rekorde. Ko je 26-letni Norvežan Robert Johansson, ki je v karavani najbolj prepoznaven po brkih, v soboto v prvi seriji moštvene tekme postavil nov svetovni rekord, 252 metrov, in za pol meta izboljšal dosežek Andersa Fannemela, si ni mislil, da bo številka ena le 33 minut.

Avstrijec Stefan Kraft, ki se je med Johanssonovim rekordnim poletom peljal z dvigalom na zaletišče, je namreč rekordno znamko pomaknil na 253,5 metra. Strokovnjaki na trenerski tribuni, kjer prevladuje kar pet Avstrijcev na čelu različnih reprezentanc, so po Johnssonovem poletu ocenjevali, da je mogoče Norvežanov dosežek na tej letalnici popraviti za pol metra, največ en meter. Tudi Planica ima po tem novem mejniku precej manjše možnosti, da znova postane lastnica svetovnega rekorda.

Krafta nervira Bayern

Da je bil Kraftov polet na skrajni meji človeških sposobnosti, je bilo očitno ob pristanku. Ob izjemi trenutni formi in telesni pripravljenosti se je z vsemi silami boril, da z zadnjico ni podrsal po snegu, in mu je uspelo. Od padca so ga ločili milimetri. »Nečesa sem se dotaknil, morda smuči, snega pa ne, saj je dres suh. Tole je bilo resnično daleč. Neverjeten polet, v katerem je bilo polno adrenalina. Mogoče je skočiti le še po metra dlje. Pri 120 metrih sem začutil priložnost, da bi me lahko neslo do rekorda, saj sem imel izjemno veliko hitrost in pravo višino. Tedaj sem si rekel, zdaj ali nikoli. Bilo je neverjetno, a obenem tudi preprosto. Za rekord se mora ujeti prav vse in meni se je izšlo sanjsko,« je pripovedoval Stefan Kraft, ki je bil po pristanku ves iz sebe in poln adrenalina. Najbolj je bil presenečen ob izjemnem odzivu z vseh koncev sveta po rekordnem dosežku.

Kraft, ki zase pravi, da je bolj živčen takrat, ko kot goreč navijač spremlja tekme nogometašev Bayerna, kot pa ob bitkah s konkurenco na skakalnicah, je bil tudi v nedeljo poln adrenalina. Ko je v finalni seriji nedeljske tekme pristal pri 215 metrih, je vse kazalo, da je izgubil dvoboj z Nemcem Andreasom Wellingerjem za skupno zmago v seštevku norveške turneje, ki prinaša nagrado 60.000 evrov. A Wellinger, ki je vodil v seštevku turneje in po prvi seriji, znova ni vzdržal pritiska. Naivno se je ujel v past letalnice, ki kaznuje vsako napako, in s skokom le 166 metrov zdrsnil na 18. mesto. Največji dobitnik tega dvoboja je bil Poljak Kamil Stoch, ki je premočno zmagal na zadnji postaji norveške turneje. Ker je bil Kraft na nedeljski teki peti, je zaostanek v skupnem seštevku svetovnega pokala za Avstrijcem zmanjšal na 31 točk. To pomeni, da se v petek in nedeljo, ko bosta v Planici tekmi posameznikov, obeta hud dvoboj za veliki kristalni globus pred vsaj 5000 poljskimi navijači, akreditiralo pa se je tudi več kot 100 poljskih novinarjev.

Dober moštveni vtis Slovenije

Slovenci so naredili zelo dober moštveni vtis. Za popolno zadovoljstvo je zmanjkala uvrstitev na oder za zmagovalce. Potem ko je bila Slovenija na ekipni tekmi četrta (usoden je bil prvi skok Laniška, 120 metrov ob močnem vetru v hrbet), je na nedeljski tekmi kar šest tekmovalcev osvojilo točke svetovnega pokala. Peter Prevc, Jurij Tepeš in Domen Prevc so se zvrstili od šestega do osmega mesta. »S svojimi skoki v Vikersundu sem zelo zadovoljen. Užival sem v dveh dneh dolgih poletov. Predvsem zadnji polet mi je bil zelo všeč. Misli so že usmerjene v Planico,« je povedal Peter Prevc, ki je v skupnem seštevku norveške turneje zasedel zelo dobro peto mesto.

Jurij Tepeš je s sedmim mestom potrdil sloves rojenega letalca. »Zadnji skok v Vikersundu je bil sploh prvi, da se tukaj nisem le boril, da preletim hrbtišče, ampak sem tudi užival. Moja tehnika je zelo specifična. Skačem zelo naprej in Vikersund tega ne podpira, ker letiš zelo nizko čez hrbtišče. Zaradi tega mi ta letalnica ne leži in ne morem uživati kot v Planici, kjer lahko skačem veliko bolj sproščeno. Tukaj sem ves čas malo napet,« je povedal Jurij Tepeš. Domen Prevc je na nedeljski tekmi prav v vsakem izmed treh poletov popravil osebni rekord, ki je zdaj 243,5 metra, čeprav mu je med poletom tako premetavalo smuči, da se jih je dotaknil z desno roko. »Z osebnimi rekordi se nisem obremenjeval. Osredotočen sem bil samo na to, kaj moram narediti. V finalu sploh nisem čutil, da bi se z roko dotaknil smuči. To, kar počnem v zraku, mi še zdaleč ni všeč. Planico pričakujem povsem enako kot vse tekme doslej,« je povedal Domen Prevc, ki je letos debitiral na letalnicah in je imel doslej le en polet krajši od 200 metrov.