Za pravo zmešnjavo je veter poskrbel tudi v Vikersundu, na četrti postaji norveške turneje, kjer so bile konec tedna predvidene kar tri tekme v poletih. Skakalci so se že ob 6.30 iz Trondheima odpravili na pet ur dolgo potovanje z letalom in avtobusom, da bi bili sredi popoldneva na letalnici v Vikersundu pripravljeni za en polet za trening in sprintersko tekmo z eno serijo, s katero bi nadomestili odpadlo tekmo v torek v Lillehammerju. Najprej so sprintersko tekmo prestavili na večer, nato so jo odpovedali, program pa spremenili v trening in kvalifikacije za jutrišnjo tekmo posameznikov, ki so jih sklenili šele nekaj minut po 22. uri. V seriji za trening se je 73 skakalcev še spoznavalo z letalnico. Ob stalnem menjavanju naletnih mest je najdlje poletel Avstrijec Manuel Fettner, 235,5 metra, kar je bila celo daljava dneva, saj je bil najboljši dosežek kvalifikacij 226,5 metra Poljaka Kamila Stocha.

Med 40 tekmovalci, ki bodo nastopili jutri, bo kar šest Slovencev, ki so v kvalifikacijah zelo izboljšali skoke v primerjavi s treningom. Domen Prevc se je po dolgem času končno znova nasmejal. Potem ko je za trening skočil le 158 metrov, je bil v kvalifikacijah s poletom 220,5 metra tretji za Poljakom Kamilom Stochom (226,5 m) in Nemcem Andreasom Wellingerjem (213 m z nižjega naleta). Sloves Slovencev, da so rojeni letalci, so potrdili z osmim mestom Jurija Tepeša (205,5 m), devetim Petra Prevca (206,5 m), potem ko je na treningu pristal že pri 135 metrih, 16. je bil Anže Lanišek (202 m), 20. Anže Semenič (196 m) in Jernej Damjan (190 m), izpadel je le Nejc Dežman (179 m).

V skupnem seštevku norveške turneje je vodstvo znova prevzel Wellinger, potem ko je Avstrijec Stefan Kraft skočil 197 metrov (10. mesto). Peter Prevc je zadržal šesto mesto, za tretjeuvrščenim Nemcem Eisenbichlerjem pa zaostaja 60 točk. Današnja moštvena tekma se bo začela ob 16.15, jutrišnja tekma posameznikov pa ob 14.15.

Ker slovenska reprezentanca v letošnji sezoni ni izpolnila vseh začrtanih ciljev, se v delu javnosti pojavljajo namigovanja o zamenjavi selektorja Gorana Janusa, ki ima s Smučarsko zvezo (SZS) pogodbo do leta 2020. »Ni govora o menjavi Janusa. Če bodo v organih SZS rušili in menjali Janusa, bom odstopil. Z Janusom se bom sestal v ponedeljek in torek, ko se vrnejo z norveške turneje, da bova že pred finalom v Planici le še utrdila sodelovanje za olimpijsko sezono. Na takšen način ga bom tudi zaščitil. Nisem nor, da bi dobrega pol leta pred olimpijskimi igrami menjal glavnega trenerja. Menjava ni noben porok za osvojitev kolajne, medtem ko je Janus dokazal, da jih zna osvajati. Očitno so hitro pozabili, kako skromni so bili dosežki pred letom 2011, ko je prišel Janus s svojo ekipo. Po petih sezonah vzpona v letošnji zimi manjka le pika na i. Upam, da je letošnja zima zanj dobra šola, v kateri se je naučil marsikaj, da bodo Slovenci v naslednji spet krojili svetovni vrh,« je poudaril predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič. Na vprašanje, ali odnosi v ekipi niso idealni, je odvrnil: »Tudi v zakonu ni vedno vse lepo in ne deluje prav vse. Vse težave bomo rešili s pogovorom s trenerji in tekmovalci.«