Kar si je Ilka Štuhec priborila decembra v Val d'Iseru in februarja na dveh preizkušnjah v Crans Montani, je občutila v rokah včeraj v Aspnu. Drugi mali kristalni globus v tej sezoni, potem ko je bila v skupnem seštevku najboljša v alpski kombinaciji. Če Mariborčanka ne bo postavila še kakšnega nepričakovanega mejnika na zadnjih dveh preizkušnjah sezone, jo po številnih podelitvah nagrad čaka le še ena. V nedeljo bo stala na zmagovalnem odru najboljših alpskih smučark v sezoni, kjer bo na najvišji stopnički Američanka Mikaela Shiffrin, na drugi Ilka Štuhec, na tretji pa Italijanka Sofia Goggia. Omenjene smučarke pa so tudi najbolj zaznamovale sezono 2016/17.

Medtem ko so v zadnjih dneh v Aspnu potekali boji v posameznih disciplinah, je bila sklepna tekma sezone v alpski kombinaciji že konec februarja v Crans Montani. Da je Mariborčanka odlična v hitrih disciplinah, je bilo znano, da lahko tako hitro vijuga med slalomskimi vrati, pa je bilo pozitivno presenečenje, v katero je verjela le najožja ekipe najhitrejše Slovenke na smučeh. Na vseh treh preizkušnjah svetovnega pokala v alpski kombinaciji si je po hitrih disciplinah priborila sijajno izhodišče, ki ga je potrdila z odličnimi slalomskimi nastopi.

Zadnja priložnost Ane Drev

Finale svetovnega pokala v alpskem smučanju se bo nadaljeval z zadnjimi štirimi preizkušnjami. Potem ko so tekmovalci v hitrih disciplinah že pokazali svoje mojstrstvo, se bodo predstavili še najboljši v tehničnih disciplinah. Med njimi tudi trije Slovenci, in sicer Ana Bucik v slalomu ter Ana Drev in Žan Kranjec v veleslalomu. Tako v slalomu kot veleslalomu lahko po zaslugi zbranih točk v svetovnem pokalu nastopi tudi Ilka Štuhec.

Največ upov za vrhunsko slovensko uvrstitev ob koncu sezone bo na plečih Ane Drev. Najboljša slovenska veleslalomistka se je v tej sezoni izkazala na obeh veleslalomih na ameriškem snegu. Novembra je na vzhodu ZDA v Killingtonu zasedla šesto mesto, za zmagovalnimi stopničkami pa je zaostala za 29 stotink. Minuli konec tedna je bila na zahodu ZDA v Squaw Valleyju peta, za tretjim mestom pa je zaostala za 18 stotink, kolikor jo je ločilo do najboljše veleslalomistke Tesse Worley. Alpska smučarka iz Šmartnega ob Paki bo skušala izkoristiti zadnjo priložnost v sezoni. Ana Drev pri 31 letih v tej sezoni navdušuje predvsem s konstantno formo, ki na vsaki tekmi vliva upanje za vrhunski dosežek.

Za Ano Bucik je odlična sezona, a slaba generalka pred Aspnom. V Squaw Valleyju je namreč odstopila že po slabih petih sekundah slalomskega nastopa. Novogoričanki bi dober rezultat ob koncu sezone pričaral lep obet pred olimpijsko sezono. Podobno velja za Žana Kranjca, za katerim je precej slabši drugi del sezone kot prvi, ko se je izkazal z dvema četrtima mestoma v Söldnu in Alti Badii. Vodičan ne najde poti iz krize, potem ko je tako na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu kot Kranjski Gori zaostal za pričakovanji.

Avstrijec in Američanka sta mirna

Marcel Hirscher si je že pred finalom v Aspnu zagotovil mala kristalna globusa v veleslalomu in slalomu. Nazadnje se je v vsej svoji veličini predstavil v Kranjski Gori, kjer je najprej v veleslalomu matiral Francoza Alexisa Pinturaulta, dan pozneje pa v slalomu še Norvežana Henrika Kristoffersna. Hirscher je bil srečen, da je lahko v Aspen odpotoval brez obremenitev, saj si je na začetku marca tudi teoretično že zagotovil veliki kristalni globus. V nedeljo ga bo dvignil že šestič zapored.

Pri ženskah ima Mikaela Shiffrin teoretične možnosti, da postane najboljša veleslalomistka sezone, saj za Tesso Worley zaostaja za 80 točk. Si je pa Američanka že priborila mali slalomski kristalni globus in prvič v karieri tudi velikega. Američani se bodo lahko jutri poklonili eni najboljši alpskih smučark vseh časov. 22-letna Mikaela Shiffrin bo favoritinja za zmago tako v slalomu kot veleslalomu, saj se na domačem snegu odlično znajde. V tej sezoni je namreč dobila tri od štirih preizkušenj v ZDA.