Podjetje Kovit projekti, ki se ukvarja s projektiranjem, izdelavo in montažo kovinskih izdelkov, je eno tistih, ki v trboveljsko gospodarstvo prinašajo optimizem. Uspešno poslovanje je prineslo smele načrte o širitvi proizvodnje in novih zaposlitvah.

Pred nekaj tedni je Kovit, ki domuje v trboveljski obrtno-industrijski coni Nasipi, kupil 10.000 kvadratnih metrov veliko sosednje zemljišče, doslej v lasti Gorenja. »Zemljišče v naši neposredni bližini je že več let prazno. Z Gorenjem smo se dolgo dogovarjali za nakup, zdaj smo se uskladili in dogovorili. Razlog za nakup zemljišča so naše potrebe, v prihodnosti bomo morali zgraditi dodatne prostore,« nam je pojasnil direktor Kovita Sandi Grm.

Na roko jim je šla tudi trboveljska občina, ki ima v lasti eno od manjših bližnjih zemljišč. Iz praktičnih razlogov se je Kovit z lokalnimi oblastmi dogovoril za zamenjavo omenjene površine z delom na novo kupljenega zemljišča, je dejal Grm.

Želijo podvojiti zmogljivosti

V Kovitu trenutno dela približno 50 ljudi, z odprtjem nove hale pa bi se lahko kolektiv firme močno povečal. »Kratkoročno je težko reči, koliko novih delovnih mest bomo odprli, v obdobju desetih let pa lahko računamo tudi na podvojitev števila zaposlenih,« je optimistično napovedal Grm in dodal, da bo celotna naložba v novo halo, skupaj z nakupom zemljišča, stala več kot dva milijona evrov. Po končni ureditvi novih obratov se bo zmogljivost proizvodnje podvojila. Gre za eno redkih podjetij v Zasavju, ki praktično ves čas iščejo nove sodelavce. Grm je razkril, da so vedno na preži za mladimi strojnimi tehniki in strojnimi inženirji, zato sodelujejo tudi s Srednjo tehniško in poklicno šolo Trbovlje.

Kovit je v zadnjih letih usmerjen v energetiko, čeprav ta panoga, nekoč motor lokalnega gospodarstva, po zatonu rudarstva in termoelektrarne v Zasavju počasi zamira. Kovit posluje predvsem s podjetji, ki gradijo hidroelektrarne in druge energetske objekte. Deluje tudi na področju druge industrijske opreme; to izdeluje za različne naročnike predvsem iz tujine. »Od vsega začetka nismo bili usmerjeni v Zasavje, kjer energetika na žalost izginja, usmerjeni smo drugam,« je dejal direktor družbe in nam zaupal, da so še ne tako davno veliko poslovali tudi s trboveljskimi podjetji. Z Lafarge Cementom so imeli tako na letni ravni tudi za milijon in pol evra prometa.

»Zdaj največ prodajamo v Avstriji in Nemčiji, pa tudi drugod po Evropi,« nam je razkril Grm in dodal, da se ob širitvi proizvodnje ozirajo tudi po novih trgih. »Ogledujemo si več trgov, toda glede na vse je Evropa za nas, če upoštevamo razdalje in druge okoliščine, najbolj primerna,« je sklenil direktor.