V tem tiči tudi element udobja. Saj nič ne morem. Niti za sebe, kaj šele za druge. Zato vedno na koncu sledi pomiritev. Voditelji se malo pošalijo, navržejo kakšen dovtip in prepustijo besedo Uli Furlan ali Oti Širca Roš. Gremo v brezskrbni svet zabave in slavnih, kjer je vse kontra tistemu, kar smo spremljali skoraj eno uro.

Ota in vodilna komercialka je v četrtek šla čez vse meje. Obisk glavnega junaka serije Gorski zdravnik je bil ne le dogodek dneva, ampak kar leta. Ota ga pričaka na letališču, potem Hansa Sigla popelje po Ljubljani, potem ta sede v zeleni mercedes in odpelje na Pop TV, kjer ga pričaka Branko Čakarmiš, pred njim pa še starejše oboževalke. Te mu celo izročajo darila kot kakšnemu odrešeniku. Potem gostuje v vseh možnih intervjujih in oddajah ter se odpelje na parkirišče najboljšega soseda in Peter Poles v karirasti srajci se spet zabava. Evo vam uresničitev vaših sanj. Pripeljal sem vam zvezdnika, s katerim se lahko fotografirate, dobite njegov avtogram in on vas ima rad.

Hans se pri vsem skupaj ne počuti kot kakšen podeželski vol, ki ga vozijo na ogled, ampak se čudi obnorelim Slovencem in pridno slika selfije. Non stop. Enkrat bo lahko svojim vnukom pokazal slike in jim dejal: glejte, takrat se je svet iztiril. Ljudje so bolj verjeli fikciji kot realnosti. Bojda je ena starejša obiskovalka igralcu prinesla svoje izvide, da jih pogleda. Ali kot je napisal eden od ciničnih komentatorjev: ta folk je res znorel. Ko mu jemljejo pravice, ko ga ropajo, ko se pred njegovimi očmi država spreminja v ostarelo konservativno mlakužo, ne reagirajo. Nikoli se ne bo na protestih zbralo toliko ljudi, kot se jih zbere na obisku enega igralca iz nadaljevanke.

Nadaljevanke so najbolj avtohtona televizijska forma. V mladosti smo bili nalimani na nadaljevanki Izgubljeni v vesolju ali Mestece Peyton. Bistvo nadaljevanke je bil čas. Čas čakanja. En teden se je čakalo, kaj se bo zgodilo. In logično, da so nas vsak teden zapustili v najbolj napetem trenutku. Torej, en teden suspenza. Načelno pa je bil format jasen. Skupnost je dobra, okolica je grozna. Sovražniki so bili zunaj. Prikriti vesoljski marsovci ali pa družbene pogodbe in pravila. Ogrožali so nas vsak teden. Vse do recimo Dinastije. Takrat se je zgodil obrat. Sovražnik je bil znotraj. Človeška sebičnost in preračunljivost.

Zdaj sta tipična slovenska predstavnika Usodno vino in Ena žlahtna štorija. Nihče ni nedolžen. V vsakem se skriva temna plat, ki pomeni nevarnost. Celo najbolj zapeljiva in simpatična protagonistka Ene žlahtne štorije je v svojem bistvu negativka. Partnerja, prijatelja, domačijo in družino zapusti takoj, ko se mimo pripelje kakšen frajer. Seveda mora zraven malo trpeti in z modrimi očkami stremeti v prazno.

Tudi čas je dobil drugo dimenzijo. Zdaj se mora to dogajati vsak dan. Nadaljevanke so skoraj neprekinjeno dogajanje. Da ne pozabimo, kako smo v bistvu pokvarjeni. In to nam vsak večer servirajo informativne oddaje. Ne pozabite, da se svinjarije dogajajo vsak dan. Ne pozabite, da je vsako upanje zaman. Lahko, da vas je včeraj zapeljal gorski zdravnik, ampak že danes je nov dan.

Na drugem koncu se bohotijo resničnostni šovi, kvizi, zvezdniška tekmovanja in osvajanja. Ljubezen po domače je favorit. Ne gre več za to, kdo bo premagal sotekmovalce na kmetiji, ampak kdo bo oziroma katera bo bolj zapeljiva. Pet kmečkih samskih frajerev išče ljubezen svojega življenja. In ponuja se jih cel trop. Kako izbrati pravo? Se odločiti za sebe ali za gledalce? Navsezadnje so vsi le igralci. V službi rejtingov in deležev.

Tako kot zvezdniki v najbolj precenjeni licenčni oddaji Zvezde plešejo. Pustimo vprašljivost samega termina zvezda, ker se vam normalno zgodi, da nikogar ne poznate. Razen morda televizijskih fac, ki jih srečate vsak večer. Nušo Lesar na primer. Eden od žirantov, super zvezdniški Lado Bizovičar je priznal, da si gre na živce. Ker mora biti zabaven in se obenem spoznati na ples.

In kaj je bilo v prvi oddaji najbolj zabavno? Norčevanje. Prikrit smeh ob igralki Urški Vučak Markež. Tisti malo bolj okrogli. In so ji med plesom namenili komad o oblinah. Ha, ha, ha. Zvezdniki se lahko zabavajo, ko se drugi zabavajo na njihov račun. Sporočajo nam preprosto misel: saj se samo hecamo. Zato naj tudi voditelji večernih novice začnejo oddaje z besedami: dober večer in tega, kar bo sledilo, ne jemljite smrtno resno…