Družba Teleg-M bo kmalu odpravila nekaj metrov dolgo peščeno zaplato na kolesarski stezi in pločniku ob Vojkovi cesti. Na Mestni občini Ljubljana namreč pravijo, da se z današnjim dnem uradno končuje zimska sezona, hkrati pa se izboljšujejo vremenske razmere, zato na občini pričakujejo, da bo Teleg-M v drugi polovici tega meseca nadaljeval gradnjo omenjene kolesarske steze. Po pogodbi in sklenjenem aneksu mora gradbeno podjetje dela končati do konca tega meseca.

Sodišče naložilo umik hlodovine

Krajši neurejeni odsek kolesarske steze in pločnika je posledica zapleta z nekdanjim lastnikom tega zemljišča. Simon Jernejc, sin nekdanjega lastnika parcele, je namreč med gradnjo navozil hlodovino in gradbincem preprečil gradnjo na tem koščku zemlje. Jernejc je trdil, da občina ne more biti lastnica tega zemljišča, saj da njegov oče do takrat od upravne enote ni prejel nobene odločbe o tem, da bi ga razlastili. Poudaril je tudi, da v primeru izgradnje kolesarske steze, njegov oče ne bo imel dostopa do njive, ki se razteza od Vojkove ceste v smeri proti pokopališču Žale.

Občina, ki je bila zemljiškoknjižna lastnica parcele, se je obrnila na sodišče in konec decembra dosegla, da je sodišče naložilo umik hlodovine. Ker se je potem začela že zimske sezona, so se dela ustavila. Poleg peščenega odseka mora Teleg-M kolesarsko stezo in pločnik zgraditi tudi ob športni dvorani v Stožicah, in sicer do postajališča mestnih koles na koncu Vojkove ceste ob obvoznici.

Novi pločnik ponoči parkirišče

Medtem ko je gradnja kolesarske steze in pločnika mirovala, pa so se nekateri vozniki iz bližnje soseske BS3 predvsem ob večerih navadili parkiranja na že zgrajenem delu novega pločnika in kolesarske steze. O tej problematiki so bili kmalu obveščeni tudi mestni redarji, saj so ob jutrih lastnike vozil na vetrobranskih steklih pričakala obvestila mestnega redarstva. Na redarstvu so povedali, da so letos na tem odseku Vojkove ceste izvedli 117 postopkov. In sicer so tri voznike opozorili, dvema so takoj izdali plačilni nalog, 112 pa so izdali obvestilo o prekršku, kar pomeni, da bodo tudi oni morali poravnati globo.

Pri tem velja omeniti, da vozniki pred gradnjo nove kolesarske steze na tem območju niso parkirali, saj so jim to onemogočali robnik in količki ob robu Vojkove ceste. Zdaj pa je občina predvidela dva uvoza z Vojkove, ki omogočata dostop. Na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so pojasnili, da sta uvoza »namenjena dostopu lastnikom kmetijsko-obdelovalnih površin«. Dodali so, da teh uvozov ne bodo zapirali, kar najverjetneje pomeni, da bodo voznike, ki si bodo parkirno zatočišče poiskali na novi površini za pešce in kolesarje, še naprej morali preganjati redarji.