Potem ko je vodstvo Vzajemne pred dnevi na okrožno državno tožilstvo že vložilo kazensko ovadbo zaradi nezakonitega zbiranja glasov podpore za določene kandidate ob volitvah v skupščino, se je z obtožbami na račun poslovanja Vzajemne in volilnih postopkov oglasil še državni svetnik in sekretar Sindikata državnih organov Drago Ščernjavič.

V pismu, ki ga je naslovil na predsednika državnega sveta Mitjo Bervarja, zatrjuje, da so vodilni zaposleni na Vzajemni morali zbirati podpise za podporo določenim kandidatom in kandidatkam za skupščino. Hkrati trdi, da naj bi prvi mož zavarovalnice Aleš Mikeln članici nadzornega sveta Aleksandri Podgornik naročil, naj iz sklada Vzajemne za posebne namene za vsak pridobljeni glas podpore ponudi študentom po tri evre. Ščernjavič ni skoparil niti s podatki o domnevno vse slabšem poslovanju zavarovalnice. V pismu zatrjuje, da se je s prihodom Mikelna na čelo Vzajemne število zavarovancev zmanjšalo za 30.000, obratovalni stroški pa so se z 22 milijonov povečali na 31 milijonov evrov. Mikeln obtožbe odločno zavrača: »Vse te obtožbe bo moral Ščernjavič dokazati in se tudi opravičiti!« Zahteval bo sklic seje državnega sveta, razmišlja pa tudi o tožbi zoper Ščernjaviča.

V ozadju tudi interesi nekdanjih uprav

Po Mikelnovih besedah gre v Ščernjavičevem pismu tudi za hude obtožbe o pritiskih na zaposlene, ki jih odločno zavrača. »Normalno je, da se pred volitvami zastopnikov v skupščino Vzajemne organizirajo skupine, vendar moramo preprečiti predvsem zavajanje članov z namenom pridobivanja podpore,« je dejal Mikeln. V ozadju so po njegovem mnenju interesi nekdanjih uprav, saj je Vzajemna še vedno v sodnih postopkih proti nekaterim nekdanjim članom uprave. Glede zmanjšanja števila zavarovancev in poslovanja pa Mikeln pravi, da je imela zavarovalnica konec leta 2012 854.000 članov, konec lanskega leta pa 861.000, na leto zberejo okoli 275 milijonov evrov premij in razvijajo nove produkte. Priznava, da so se obratovalni stroški zvišali, vendar je to posledica razvoja novih produktov in dodatnih zaposlitev. »Zmanjšujemo odvisnost od dopolnilnih zavarovanj, saj z drugimi zavarovanji zberemo že okoli 11 milijonov evrov premij, do leta 2018 jih načrtujemo za 15 milijonov evrov,« poudarja Mikeln. Oktobra prihodnje leto, ko se mu izteče mandat, se bo vnovič potegoval za položaj šefa največje zdravstvene zavarovalnice pri nas.