Seveda od poslancev opozicije ne moremo pričakovati drugega. V primeru Cimosa pa vsekakor prednjačijo poslanci NSi, predvsem Jernej Vrtovec, ki se spozna na vse v tej državi. Srečne stranke in država, ki premore takšne »genije«. Ampak vrnimo se k teranu. Ministru Židanu je bilo očitano, da je že leta 2013 zavrnil pogovore s Hrvati. V tej zgodbi ga popolnoma podpiram, saj je bilo vino teran z vstopom Slovenije v EU zaščiteno in pika. Ta zadeva je za normalne ljudi jasna in dokončna. Popolno podporo pa minister za kmetijstvo uživa pri Civilni iniciativi za zaščito terana, ki tudi nekaj šteje.

Ker je rubrika pisma bralcev prostorsko omejena, je nemogoče navajati podrobnosti. Ali ti opozicijski poslanci, kljub svoji vsevednosti, res ne prepoznajo početja Hrvatov? Poleg že omenjenega vidimo njihove težnje po »posvojitvi« kranjske klobase, da razsodbe arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško sploh ne omenjam. Vprašanje je, kaj vse še pride na vrsto. Marsikdo verjetno niti ne ve, da so nam Hrvati dobesedno speljali, če se bolj milo izrazim, tudi odličnega lovskega psa, istrskega kratkodlakega goniča, ki je absolutno slovenski avtohtoni pes, enako kot kraški ovčar. Tega istrskega goniča so si po osamosvojitveni vojni za Slovenijo zaradi naše nesposobnosti prilastili Hrvati, čeprav je nastal na slovenskih tleh. Prvič je bil podrobno opisan že leta 1894, leta 1866 pa je bil na razstavi na Dunaju.

Istro so Hrvati dobili šele po drugi svetovni vojni. Nikoli prej ni bila njihova, prav nikoli. Kako opozicijski poslanci pohitijo s tiskovnimi konferencami in blatijo naše ministre po dolgem in počez, naivneži pa jim seveda radi nasedajo, to se odraža v raznih anketah. Zamerim poslancem koalicije, ker v glavnem molčijo. V primeru vina teran, za katero se predsednik stranke SD oziroma kmetijski minister Dejan Židan resnično zavzema z vsem žarom, ni niti enega poslanca SD, ki bi sklical tiskovno konferenco in zaščitil svojega ministra in predsednika. Žal.

Srečko Križanec, Štore